Как да организираме ежедневието си

2
Добави коментар

Изпитвате ли нужда от повече време? Искате ли да станете човек на действието? Знаете ли как да бъдете продуктивни и успели хора? Отговора на всички тези въпроси, можете да намерите в следващите редове.

Независимо дали работите в организация или за себе си, какъв пост заемате или с какво се занимавате, вашия прогрес и напредък зависи от това какво правите и резултатите, които постигате. Вашите партньори и колеги гледат на вас като отражение на вашите действия, затова независимо какво мислите, колко знаете и какъв опит имате, ако не действате, няма да успеете в нито едно начинание или кариера.

Замислете се – човек е такъв, каквито навици има и си създава. Карането на кола, писането, рутинните действия през ежедневието, хигиената, начина по който харчите парите се, всичко това са навици, които определят вас като личност. Това може да е както добре, така и зле.

Тъй като хора с добри навици, стават успели, продуктивни и богати. Хора с лоши навици стават мързеливи, зависими от наркотици, алкохол, цигари и винаги недоволни от живота. Разбира се няма човек, който да има само добри или само лоши навици, но овладяването на такива, които биха ви помогнали да постигате целите си трябва да пробладават във всеки един от нас.

За щастие навика е нещо, което се придобива и учи. То не е вродено. Всеки от нас се ражда без навици и в следствие на възпитание, опит и самодисциплина овладява определени навици. Нека се спрем на два от тях, които биха ви изтреляли напред в кариерата, биха ви донесли резултатите, които искате и биха ви направили щастливи.

Започнете да правите списък със задачи
За да станете човек на действието, трябва да започнете да… действате. Хората се оплакват, че не се развиват, че имат монотонно ежедневие или нямат време да свършат всичко, което искат. Това се получава, защото болшинството от тях нямат ясна идея какво трябва да направят. Например вие искате да започнете нов бизнес, да напреднете в кариерата, да започнете нов проект или просто да започнете да спортувате.

Сами по себе си всички тези неща са прекрасни, но при мисълта за започване на нещо подобно, в главата ви нахлуват мисли, за толкова много неща, които трябва да свършите, че не знаете от къде да започнете. Това естествено блокира всякакво действие и в крайна сметка не правите нищо.

Затова ви предлагам една техника, която дава 100% резултати. Започнете всяка сутрин, преди да започне активната част от деня, да правите списък от задачи, които да свършите през следващите пет, осем или десет часа. Това ви дава общата картина на целия ви ден. Замислете се. За да си поставите задачи, трябва искате или не, да си представите вашия ден.

Записването на задачите за деня ви настройва на вълна „действие” и подсъзнателно няма да се успокоите, докато не видите всичките си задачи зачеркнати, т.е. свършени. Това от своя страна ви дава чувство на задоволеност, че сте свършили работата си и ви настройва с положително очакване към следващия ден и нови предизвикателства.

Започнете с малко
Най-голямата грешка, която хората правят е след като прочетат горния абзац моментално да вземат лист хартия и да запишат десет, двайсет неща, които да напрвят за утре. Само че щом до днес не сте успявали да свършите тези неща, защо мислите, че с магическа пръчка това ще се случи само за един ден. Именно затова в тази статия говорим за навици, а не за магии.

Моето предложение е да започнете с малко на брой задачи. Изберете три до пет неща, които да свършите за деня и които отлагате от дълго време или за които все не намирате такова. Постепенно всяка седмица добавяйте по една или две задачи, в зависимост от това как се чувствате. Би трябвало с течение на времето, да започнете да изпитвате нужда от нови и нови неща и действието по списък от задачи да се превърне в навик. Това е и основната цел.

Важно е да изберете задачи, които да бъдат от едно действие. Следователно няма смисъл да напишете „Да започна нов бизнес”, тъй като това е начинание, което изисква много на брой действия и решения, които да вземете и направите.

Вместо това напишете нещо, с което да започнете. Например „Да измисля мисия и цели на нов бизнес”. Това е достатъчно тъй като ще насочи мислите и действията ви в посоката, която желаете и в същото време не е нещо, което изисква изключително много време и усилия. Накрая на деня няма да имате нов бизнес, но ще имате чувството, че сте започнали да оформяте и да правите нещо по този въпрос.

Започнете с най-важното
Когато оформите краткия списък от задачи за деня го огледайте хубаво и преценете, коя от тях е с най-голямо значение за вас. Не се притеснявайте да бъдете егоисти в този случай. Най-важната задача е тази, която ще донесе най-голямо удовлетворение и полза на вас, а не някой близък или шефа или клиента.

В много случаи най-важната задача е и най-трудната. Почти винаги това е нещо, което сте отлагали или не сте правили по една или друга причина. Също така, обаче е и нещо, което ако успеете да свършите ще ви донесе голямо удовлетворение.

Затова огледайте списъка от задачи и започнете директно с най-важната за вас. Въпроса е с течение на времето да добиете навика да станете човек, който непрекъснато се развива и усъвършенства.

Харесва ли ви статията?

Още по темата: