Как се извършва пропарване на почвата?

1
Добави коментар
voiarn
voiarn

 
1
2
3
4
5

(12 гласа, оценка 4.75 от 5)

Пропарването е най-добрия метод за обеззаразяване на почвата.

Съществуват няколко начина за пропарване на почвата: пропарване със суха топлина, пропарване с прегрята пара и пропарване с пряк пламък. Поради редица недостатъци на останалите два метода в практиката се е наложило само пропарване на почвата с прегрята пара. У нас също е възприет този начин на пропарване.

Пропарването на почвата с прегрята пара съществува в няколко варианта:

пропарванес помощта на тръби, поставени на известна дълбочина в почвата;
пропарване с плуг, брани или други подобни устройства;
пропарване на почвата чрез нагнетяване на прегрята пара под полиетилен.

Преди пропарването е необходимо почвата в оранжерията да бъде много добре изорана и продълбочена на 45-50 см с плуг без отметателна дъска. Не бива обаче да се фрезова, тъй като при пропарването на повърхността се образува кал, която не дава възможност да парата да прониква на дълбочина. Освен това преди пропарването почвата трябва да бъде суха, тъй като поради голямата топлоемкост на водата по-трудно се постига затоплянето й до необходимата температура. При тези условия пропарването на почвата продължава най-малко 6 часа, а най-добре е 8 часа.

Най-добър ефект срещу почвообитаващите патогени се получава в най-отдалечената точка от изтичането на парата, малко по-слаб – в средата на шеда, и най-слаб – около мястото на изтичането на парата. За да се избегне този недостатък, необходимо е парата да изтича не свободно, а в малък варел, на който са направени странични отвори. По този начин придвижването на парата към противоположния край на платното се забавя. Напречно на шеда най-добър резултат се получава в средата, а най-лош, дори незадоволителен – в страничните части. За да се пропари тази част на оранжерията, необходимо е почвата под отоплителните тръби да бъде продълбочена на 40-45 см. Покривното платно трябва да се отстрани 6-8 часа след спирането на парата. При спазване на тези условия се постига добро обеззаразяване на дълбочина до 40 см и частично до 50 см. При правилно протичане на обеззаразяването платното трябва да се издуе не по-късно от 10-15 мин след пускането на парата.