Що е то пататник?

21
Добави коментар
naskoki
naskoki

Ако някой трябва да отговори накратко на този въпрос, може би правилния отговор е, че пататникът е много вкусно, типично за Родопите ястие.

По различните краища на Родопа планина ще ви го предложат в различна разновидност и едно е сигурно- навсякъде ще твърдят, че това е автентичния пататник, а всички останали рецепти са някакво подобие на оригинала.

Правят го и печен и пържен, с и без кори, със сирене и без сирене, с лук и без лук… но важното е крайния резултат, а той е, че все е хубав и вкусен!

Името му говори само за него и основната съставка която съдържа, идва от патато- картофи. Някъде в България някой може и да не знае, но в Родопите, а и на доста други места в България  на картофа казват- патат, но за англоговорящите това едва ли би било проблем. Те биха превели чудната родопска гозба така- Картофник.

Ако ви се отдаде възможност, най- добре е първо да опитате пататника приготвен в Родопите и то ако може в домашни условия на дървена печка. Този вкус е направо неповторим.

Ако се опитате да си го приготвите в къщи ефекта може и да не е същия, но ако се постараете повече може и да се получи прилична вкуснотийка.К

Както вече по- горе споменах няма една рецепта за пататник, но основата на всички е една- картофи, яйца и джоджен! Джодженът е абсолютно задължителен, тъй като именно той придава странния, особен вкус на картофения специалитет.

Ето една рецепта за родопската вкусотия…

Необходими продукти:

картофи 1- 2 яйца джоджен сол олио за пържене. натрошено сирене

Начин на приготвяне:

Количеството на картофите е според големината на тигана. Разстелена после в тигана сместа трябва да е дебела около 2 пръста. Картофите се измиват, обелват и настъргват. Поизтискват се от сока, смесват се с яйцето и джоджена, посолява се.Получената смес се пържи в по- дебел тиган, с малко олио и на не много силен котлон.Добре е да го захлупите с капак. Когато отдолу се образува тъмнозлатна коричката и се отлепи от тигана се обръща. Готов е когато се образува хрупкава златиста коричка. След като го извадите можете да го намажете с малко масло. Може да го сервирата с кисело мляко- много е вкусно!Да ви е сладко!