Какво представлява съботянството

13
Добави коментар
bobib
bobib

Какво представлява съботянството

Добавена на: 14.05.2010 12:59
Брой 54 Автор : Десислава Главева

 

Пишат ни: „Уважаема Редакция, абонирани сме за в. „Десант” и затова се обръщаме към Вас със следната молба. В нашия град се появиха съботяни, построиха храм и постоянно ни досаждат да ходим при тях. Ние обаче сме православни и не искаме да предаваме вярата си. Моля Ви, разкажете ни какво представлява съботянството! С уважение: Ваши читатели от Гоце Делчев”.
Съботянството или църква на адвентистите от седмия ден

 

Църквата на адвентистите от седмия ден е клон на адвентизма и представлява религиозен култ от протестантски тип, за който се твърди, че е особено фанатичен. Самият адвентизъм е сравнително нов, създаден от Уилям Милър в началото на 19 в. в САЩ за разлика от Православната Църква, която е създадена преди 20 века от Самия Господ Иисус Христос в Иерусалим. Уилям Милър „предрекъл”, че Второто Христово пришествие щяло да бъде между 1843 и 1844 г., но Христос ясно е казал, че никой не знае часа и деня на Неговото повторно идване. Второто пришествие не се случило тогава, но затова пък оттук нататък последователите на Милър започнали активно да проповядват advent-а – идеята за повторното завръщане на Христос на земята. Затова ги нарекли адвентисти. Те смятат, че Милъровото пророчество се е сбъднало и Христос дошъл, но на… небето, където „чистел небесното светилище”. Съботяните твърдят, че трябва да се почита съботния ден, а не неделният и който не пази това, ще да бъде убит от Бога. Затова настояват християните да спазват еврейския шабат, а не неделния ден.
Критика: Съботата като празник не била известна през първите 2000 години от Сътворението на света. Заповедта за съботата е дадена на Моисей 1500 години преди Христа за възпоменаване на извеждането на евреите от Египет. Преди Мойсей никой не е празнувал еврейския шабат, а с Христовото Възкресение, той бива отменен от неделния ден. Целият Нов Завет говори ясно, че християните започват да празнуват именно неделята заради Възкресение Христово и тогава устройват богослужебните си събрания. След като най-важното новозаветно събитие Възкресение Христово е в неделя, ясно е, защо тя вече е новият Ден Господен. Човек не празнува просто някакъв ден, а винаги определено събитие, което се е случило на този ден. Какво празнуват съботяните и с кого празнуват?! В събота са празнували и радвали иудеите – враговете Христови, защото тогава Той бил в гроба. В неделя празнуват и се радват Апостолите и последователите Христови. Да, Христос и апостолите празнували еврейската събота, но до Христовото Възкресение, което я отменя! Господ Иисус Христос спазвал не само съботата, но и еврейската пасха. Защо адвентистите не я празнуват? Той е бил обрязан. Защо адвентистите не се обрязват като Него?! Значи, много неща от Стария Завет в Новия стават неприложими и отпадат.
Водачите на адвентистите непрекъснато правели пророчества, кога ще дойде Христос, но тези пророчества така и не се сбъднали. Сред техните водачи най-известни са още Х. Едсън, Дж. Бейтс, Елън Уайт. (Като дете Уайт била ударена в главата с камък, след което започнала да получава странни припадъци и „небесни откровения”.) Адвентистите също говорят за някакво бъдещо хилядолетие, когато дяволът ще броди по земята, християните ще бъдат с Христос на небето, а нечестивците щели да умрат. Това обаче е еретическо учение – хилиазъм, дължащо се на неправилно разбиране на хилядолетното царство, за което се говори в Апокалипсиса. Христос ясно казва, че и праведните и неправедните ще бъдат съдени и едните ще отидат в живот вечен, а другите – във вечен огън. Адвентистите продължават да очакват скорошното завръщане на Христос, както и Сам Той е обещал, но вече не уточняват кога ще стане това, боейки се, че пак няма да познаят. Сляпо вярват на своите пророци, въпреки несбъдналите се предсказания за Второто Пришествие. Твърдят, че папата е антихристът, което не е вярно. Антихристът още не е дошъл на земята и няма да бъде римски папа. Учението им постоянно се мени и това, което учат днес, утре могат да го отрекат. Считат говоренето на езици като признак за действието на Светия Дух. За съботяните много хора твърдят, че проповедите им често носят психологическа агресия и е трудно да бъдат отблъснати. Срещу тях има доста сериозни обвинения, че, налагайки собствените си идеи и вярвания, често пъти ставали причина за разбити семейства, развалени бракове или стари приятелства.
Съботяните имат много отклонения от Православието. Бидейки с протестантски уклон нямат свещенство, а пастори. Устройват молитвени събрания, на които пеят. Не почитат Светия кръст, Св. Богородица, светиите, иконите, Свещеното Предание и др. Но човек, който не почита Майката Божия, хули Самия Христос. А Кръстът Христов е скъп за всяко християнско сърце, защото на него Христос доброволно извърши спасението на света. Светиите пък са прославени от Бога човеци заради светия си живот и ги почитаме като наши братя и сестри, молейки ги за застъпничество пред Бога, пред Когото предстоят на Небето. Факт е, че по техните молитви стават много чудеса, а така също и посредством светите икони. А Библията, която всички християнски деноминации използват, е съставена от светите отци на Православната Църква през 4 в.
Адвентистката църква е изключително богата; част от издръжката й идва от членски внос. Тя има една от най-големите образователни системи в света. Поддържа глобална информационна мрежа със сателитни програми, телевизия, радио, (включително и в България) и Интернет. Университетите й разполагат с модерна апаратура и много средства. Разполага също с медийни центрове и собствен печат, което обяснява защо издава толкова много литература. Развива голяма благотворителност.
В България адвентистката църква съществува от 1891 г. Има свои пастори, а ръководството й се избира на конференция, на която присъстват делегати от всички адвентни църкви. През 1990 г. проведе избор за нов председател на официалното й ръководство. Същата година адвентната църква получи официална регистрация от Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. Няма забрана да разпространява свои печатни материали.
Най-добрата защита за православните обаче е добре да изучат и най-вече да практикуват своята Православна вяра, за да могат да противостоят на чужди мисионери. Желателно е обаче да избягват спорове с тях и в никакъв случай не бива да се молят заедно с тях! Трябва да се знае, че Православната църква е историческата църква, която основа Христос. Според нашата вяра, всички други формации след нея не са с Божествен произход, а създадени от човеци.
Тази седмица Православната Църква чества Възнесение Христово. Свидетели на това славно събитие били освен светите апостоли и множество други хора. Ангелите, явили се на Възнесение, предупредили присъстващите, а чрез тях и нас, че Христос по същия начин ще дойде на земята при Второто Си Пришествие – на облаци и със слава голяма, така че ще Го видят всички живеещи по земята. Затова християните не бива да се подлъгват, че Христос ще дойде на определена дата или че се е превъплътил в друг човек и вече е дошъл повторно на земята. Разчуе ли за такова нещо, нека е ясно, че става дума за лъжа. Второто Пришествие тепърва предстои.

Галерия

Елън Уайт – „пророчицата” на съботяните, която сама казва за себе си, че имала „небесни видения”

  Вашите коментари »