Новата рокля на Първата дама

38
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Тазгодишният летен сезон на Париж започна с новата синя рокля на неговата недетронирана Първа дама, изправила стройна снага на парка Марсови полета от годината на Световното изложение тук през 1889 година.

Никой не знае как този, навремето силно критикуван 300-метров смело завинтен куп желязо, свидетелство на тогавашната напредничава френска технологическа мисъл, и до днес, неувяхващо, ежедневно, очарова неспирен поток от туристи и с 236-те си милиона посетители се нарежда на първо място в света.

Казват, че суетата не е порок. И вероятно е така, защото символът на Париж вече разполага с внушителен гардероб. Синята рокля е поредният тоалет на Айфеловата кула от 1985 година насам, когато за първи път се осмелиха да я осветят с мека златиста светлина отвътре.

После я закичиха с един фар на върха, а от началото на Милениума (2000-та година) облякоха перфектната й желязна снага с пайетена вечерна рокля от 20 000 трепкащи с диамантен блясък лампички. Спектакъл, който се повтаря на всеки час в продължение на 10 минути. Очарователна, блестяща каскада от светлини, от която на очите, очакващи с нетърпение късно идващата лятна нощ в Париж, просто вече години наред не доскучава.

Осветената в синьо Айфелова кула. Снимки: авторката

През януари 2004-та тя получи разкошна червена рокля, за да отпразнуват парижани както подобава Китайската Нова Година (начало на серия събития, отбелязващи Годината на Китай във Франция и Годината на Франция в Китай).

На 1 юли тази година символът на Париж облече за цели 2 месеца нова рокля, величествена, с цвят кралско син, с 12 трепкащи звезди, тези на Европа. Така започна 6-месечното френско председателство на Европейския съюз: туптящото синьо сърце на Париж на фона на залязващо лятно слънце… Въпреки отказа на Полша да ратифицира Договора от Лисабон и след като на 13 юни Ирландия каза с референдум своето „не”. Колко ли ще броим звезди на Европейското ни небе?…

Но, това лято Париж, столица на Европа, има и други измерения. Традиционният вече „Париж-плажове” набра скорост с изсипаните по кейовете на Сена 2000 тона екологичен пясък (уж не се вдигал при вятър…), канутата, предвиденият тази година огромен 3-километров пикник по кея “Жорж Помпиду”, площадките за фехтовка и жаркото слънце. Както и многобройните му почитатели. Тази година ще протече под знака на водните спортове и откриването на второ яхтено пристанище в североизточната част на Париж.

Снимки: авторката

Лятото е и време за култура и отдих на открито, инициативи много и изборът понякога е труден в този космополитен град.

За 18-а година вече гледаме лятно кино в Парка „Ла Вилет”, забравили за шума на големия град, където летният кинофестивал предлага авторски и популярни филми. И, честно казано, по най-естествен път носталгично се връщам към звездните тишини на летните кина от моето детство в София, каквито имаше във всеки малък и голям град. Неповторима атмосфера…

Пак там, в същия парк, още от края на юни, от станалия ежегоден от 1982-ра година Празник на музиката (всеки 21 юни, ден на лятното слънцестоене), слушаме джаз, бразилски или африкански ритми, легнали или седнали на голямата зелена поляна пред естрадата. Безплатните концерти из паркове и на импровизирани улични естради са традиция, на която парижани от различни поколения са разглезени и на която отвръщат с откровена ентусиазирана посещаемост и аплодисменти.

Емил Табаков дирижира в Париж. Снимки: авторката

Друга смела, шеста поред и успешна инициатива е „Париж през лятото”. Доказателство, че „пъпът на света” лятно време, от средата на юли до средата на август, не е културна пустиня, а наситени с артистичен заряд и богата изразност на артисти и танцьори от цял свят както престижни, така и най-народни места в обикновени квартали.

В програмата видях, че има и един спектакъл с любопитното заглавие „Пътуване в един български камион”, немска продукция с участие на актьорите Венцислав Борисов, Недялко Недялков, Теодора Борисова и певицата Валентина Траянова. Не успях да го видя…

Публиката в Люксембургската градина. Снимки: авторката

Приятна и горда за нас изненада на тазгодишните летни културни събития беше първият безплатен концерт, в сърцето на Люксембургската градина, под диригентството на българския диригент Емил Табаков. Блестящо изпълнение на една от най-динамичните френски оркестрови групировки, Националния оркестър на Парижка област, който години наред вече многократно прави събитие от концертите си под палката на гостуващия маестро Табаков.

Надявам се да усетите от снимките атмосферата на меломанско вглъбяване, буквално кой както го разбира: на стол с изправен гръб като в концертна зала, в кафенето до беседката с оркестъра, подпрян на някое дърво, легнал направо на прашните камъчета по алеите в Люксембургската градина. Под звуците на експресивните музикални картини на Бетовен от неговата Шеста, Пасторална…

Снимки: авторката

Иначе извън сенките на многобройните статуи, вековните дъбове и цели 25 хектара парк по френски образец, в създадената в средата на 17-и век по идея на Мария Медичи Люксембургска градина, посетителите събираха кой тен, кой правеше пикник с изстудено бяло от термос, кой вглъбен в книгата си, кой ежедневния джогинг преди вечеря.

По същите алеи, където поколения френски гении са се разхождали през вековете : Балзак, Юго, Сартър, Бодлер.

Етикет: