Хлебопекарна (машина за печене на хляб)

3
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(10 гласа, оценка 4.00 от 5)

Въпреки факта, че хлебопекарната винаги прави чудесен хляб, важно е да запомните, че това е само една машина. Важно е внимателно да отмервате количеството на съставките и да ги добавяте в хлебопекарната по реда, определен в рецептата за хляб. Всички съставки трябва да бъдат със стайна температура, затова ги изваждайте от хладилника предварително, ако вашата хлебопекарна няма режим на подгряване.

В началото докато свикнете проверявайте тестото по време на смесване, ако хлебопекарната няма отворчета, отворете капака и гледайте вътре. Тестото трябва да бъде леко лепкаво на пипане. Ако то е прекалено меко, се добавя малко брашно, ако тестото е твърде гъсто, се добавя течност. Също така е важно да се провери на тестото, когато е втасало. Особено в горещи дни, тестото може да втаса твърде бързо.

Ако това се случи, може да се издигне над формата и започва да пада върху нагряващите елементи. Ако тестото изглежда достатъчно, за да започне печене, имате две възможности. Можете да се откажете от започнатата програма, след което да изберете програмата „само изпичане” (bake only). Или може да надупчите тестото с клечка за зъби, за да спадне леко и да не променяте програмата.

В различните хлебопекарни кората на хляба се получават в различни цветове, дори и при еднакви рецепти. Когато опитвате нова рецепта, отбележете си, че следващия път трябва да изберете по-светла или по-тъмна кора.

Как да отделите хляба от формата

Току що изпеченият хляб е най-добре да се извади веднага от формата на хлебопекарната. Обърнете формата надолу, като я държите с дебели ръкавици или кърпа, тъй като ще бъде много гореща – след това разклащате няколко пъти, за да изпадне хляба. Ако хлябът остане, ударете леко ъгъла на формата върху дървена дъска няколко пъти. Не се опитвайте да изтласкате хляба с нож или друг метален предмет – така ще надраскате покритието.

Охлаждане

Сложете хляба на решетка и го оставете в продължение на поне 30 минути преди нарязване. Винаги нарязвайте хляба с помощта на назъбен нож, за да не се разпада.

За да поднесете топъл хляб …

Опаковайте хляба във фолио и го сложете в предварително загрята до 180 градуса фурна. Оставя се 10-15 минути, за да се затопли добре. Този метод се използва и за освежаване застарял хляб.

Съхранение на хляб

Оставете хляба да се охлади, след това го завийте с алуминиево фолио или го поставете в найлонова торбичка, затворете плътно, за да се запази свежестта. Ако хляба има хрупкава коричка, така тя ще стане мека, така че ако все още не е нарязан хляба, съхранявайте го неопакован. След разрязване, поставете хляба в голяма хартиена торба, но се опитайте да го използвате възможно най-скоро, нарязаният хляб изсъхва бързо. Хлябът, съдържащ яйца остарява по-бързо от тези, които са с мед или с мазнини, като остават меки по-дълго.

В идеалния случай, прясно изпечен в хлебопекарната хляб трябва да се използва в рамките на 2-3 дни. Да не се съхранява хляба в хладилника, от това бързо се втвърдява.

Замразявайте прясно изпечен хляб

Сложете хляба в пликчета за фризер, затворете и замразете за период до 3 месеца. Ако искате да използвате хляб за тостери или сандвичи, е по-лесно да нарежете хляба преди замразяване, а след това можете да извадите само необходимия брой парчета. Хлябът се размразява на стайна температура, без да се вади от пликчето.

Въпреки това, за някои видове хляб замразяването не е уместно.

Останалият леко остарял хляб може да режете на кубчета и да направите сухари, които след това може да се поднасят със супи.