Секси видео във „Фейсбук“ е вирус

2
Добави коментар
petracho
petracho

Ако получите покана във „Фейсбук“ да видите „най-еротичния видеоклип“ в Мрежата, придружена от видео със заглавие Candid Camera Prank [HQ], не цъкайте върху линка, тъй като той всъщност води до малуер (нежелан и зловреден софтуер).

За последната вирусна клопка в интернет предупреждава компанията за антивирусен софтуер „Софос“ (Sophos.com).

По техни данни хиляди потребители на социалната мрежа са били засегнати от зловредния постинг, който изглежда така, сякаш идва от приятелски профил.

Връзката към секси клипа е придружена от кратка реклама, показваща жена с къса пола на колело за упражнения.

Антивирусната компания предупреждава потребителите да обуздаят любопитството си и в никакъв случай да не цъкат върху линка, тъй като той ги пренася на страница, която им съобщава, че нямат необходимия софтуер, за да гледат видеото.

След това те са приканени да си свалят и инсталират нужната програма, която започва автоматично да пуска, показва или сваля реклами на техните компютри.

„Не само че инсталирате зловредна програма на вашия компютър, която изпълва екрана ви с реклами, но измамното приложение изпраща същото съобщение до всички ваши приятели във „Фейбук“, обясняват от „Софос“.

Експертите съветват хората, станали жертва на зловредния софтуер, да сканират компютрите си с антивирусна програма, да сменят паролите си, да преразгледат настройките във „Фейсбук“ и да премахнат това, което е било инсталирано.