Декоративните мазилки

4
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   През последните години все по-голяма популярност и приложение придобиха декоративните мазилки. Често те са по-известни като италиански или венециански мазилки.

Това е, защото те възникват в Италия и, по–конкретно, във Венеция. Чрез декоративните мазилки може да се създаде атмосферата на различни епохи и стилове. Декоративните мазилки могат да бъдат използвани само като акцент в интериора, подчертаващ определени елементи, но също така и за покриване на цялото помещение. Имат много по–дълъг живот от традиционните бои и латекси, а освен това защитават и самата повърхност от появата на влага, мухъл и други неприятни „ефекти”.

Интересното при декоративните мазилки е, че може да се експериментира както с цвета, така и с материала и с начина на полагане. Чрез различни техники на полагане, цветове и разнообразните материали може да се постигнат невероятни цветови ефекти и различни типове повърхности – от гладки като стъкло до различни релефи.

Чрез смесването на два или повече цвята могат да се получат много интересни и впечатляващи нюанси. По този начин се придава индивидуалност на всеки дом. Една от най-популярните мазилки е гланцираната, наподобяваща ефекта на мрамора. С нея може да постигнете ефекта на античните сгради във Венеция или визия на замък от Средновековието.

Разбира се, чрез декоративните мазилки могат да се постигнат редица интересни ефекти: старинен изглед, вид на благороден метал, копринена визия, лъскав, матов или перлен ефект, стар мрамор, релефен текстилен тапет и други.

Предимството на мазилките пред добре познатите ни бои и латекс е, че благодарение на голямото разнообразие на цветове и материали, се дава възможност да съчетаване на различни стилове и различни материали в един дом.

Декоративните мазилки са подходящи и за заведения, хотели и други обществени пространства. С един добър интериорен дизайнер и подходящите декоративни мазилки може да се пресъздаде една цяла епоха на желаното от Вас помещение. Обществените пространства като болници, библиотеки, училища, музеи и офиси все по-често се обръщат към интериорния дизайнер за създаването на по-уютни помещения.

В съвремените малки домове използването на декоративни мазилки може да реши проблема с разделянето на тесните помещения. Могат да се разделят отделни пространства с различни функции в едно помещение по много ефектен и изразителен начин.

Когато мазилките се комбинират с останалите елементи на интерирония дизайн, се получават уникални интериорни решения и ефекти, защото е почти невъзможно дадена мазилка да се направи и копира отново. Друго интересно приложение на мазилките е използването им върху тавани от гипс-картон – вариантите са много от полагане върху целия таван до определена фигура, която да е акцент. Могат да се „облекат” колони, ъгли, тригери или други на пръв поглед проблемни елементи от пространството, които да се превърнат в „попадения” в интериора.

Досега декоративните мазилки бяха по-разпространени повече по заведенията, но с популяризирането на услугата интериорен дизайн тези мазилки започват да присъстват все повече и при проектиране на частни домове.

Така всеки може да получи уникален дом, който да отговаря на неговия начин на живот и да е сигурен, че той ще е неповторим. Единственото изискване е човек да иска да е уникален, различен, да има свой стил и да има доверие на своя интериорен дизайнер.