Изяж първо тази жаба!

12
Добави коментар
ibridik
ibridik

Гаааааадно е нали?! Да ядеш живи жаби едва ли е удоволствие дори и за най-големите извратеняци. Но в този материал не става дума за буквално ядене на живи жаби. Все пак, това не е шоуто Fear Factor.

Тук става въпрос за друго. За организация на времето или т.нар. time management.

Ако нямате проблеми с организацията на задачите за деня, ако никога не отлагате и винаги имате строен план какво, кога и как трябва да свършите… тогава тази информация ще ви е излишна.

Но ако сте като мен – и всички останали, на които 24 часа в денонощието все не са достатъчни, за да свършат и половината от набелязаните задачки-закачки – тогава този съвет от нашия стар познат Браян Трейси, може да се окаже много полезен за всеки един от вас.

Всъщност, тази публикация е първата от новата серия “Враговете на успеха”. Вие изпълнихте обещанието си и броят на попълнилите анкетата “Кое ви пречи да бъдете успешни?” надхвърли 100 души. Затова и аз ще изпълня моята част от сделката – в поредица от нови статии ще се опитам да идентифицирам най-върлите врагове на успеха и да ви дам няколко успешни стратегии за борба с тях.

Днес на фокус е един стар и много хлъзгав враг на успеха – организацията на времето. Ако трябва да съм по-точен, организацията на времето не е враг на нашия успех – а само лошата организация на времето. Или липсата въобще на такава… Темата, сама по себе си, е много дълбока и “плодотворна”. Затова днес ще се спрем само на един малък “сегмент” от цялата тема – отлагането. На английски това понятие звучи почти като някакво заболяване – procrastination – а и май си е точно така. (За да запазим детската аудитория, няма да преведа дословно текста под тази илюстрация, но който трябва – ще разбере!)

Една друга известна илюстрация на този вреден навик, гласи че:

“Здравата работа често ни се отплаща след време, докато мързелът винаги ни се отплаща на момента!”

И това, за съжаление, е съвсем вярно. Мързелът – а също и неговото любимо чедо, отлагането – са навици. Вредни навици, които сме изградили в себе си, както и всеки друг навик – в продължение на години. И да се преборим с тях не е никак лесно. Но не е и невъзможно!

Ето какво ни съветва Браян Трейси по този въпрос. Самият той е написал цяла книга по темата, но знам, че едва ли ще се юрнете да я четете и затова реших да ви улесня. Нали сте ми симпатични…

Ще ви представя кратката версия на неговата история с ручането на жабета. Така, както е представена във великолепното (и кратко) филмче от прочутата серия Simple Truths. (Накрая на текста – ако имате търпението да го изчетете до край – ще видите и самия клип).

Ето ви малко храна за размисъл.

Една стара поговорка гласи, че ако първото нещо, което ви се налага а направите рано сутрин е да изядете една жива жаба – нищо по-лошо не може да ви се случи до края на деня.

Не знам как ви се струва на вас това предположение, но аз мисля, че в него има голяма доза истина.

Браян Трейси казва, че вашата “жаба” трябва да е най-трудната задача от вашия списък за деня.

Тази, която най-вероятно ще отлагате докато е възможно.

Но ако я изядете в самото начало, това ще ви даде енергия и импулс за остатъка от деня.

Ако не го сторите, обаче – тя ще си седи така на поднос, докато ви се занимавате със стотици други маловажни неща.

Това може да изцеди цялата ви енергия, дори и без да усетите.

Уилиям Джеймс, един от основателите на съвременната психология, казва:

“Отлагането е естествения враг на положителното отношение към живота. Няма нищо по-изтощително от недовършената работа!”.

След всичко казано дотук, ето ви и една задача за следващите 30 дни:

Погледнете списъка си със задачи,
оградете “жабата”
и “изяжте” първо нея!

После ще сте ни благодарни за това.

Надявам се и аз да съм ви бил полезен. Нямам какво друго да добавя, освен може би едно:

ДОБЪР АПЕТИТ!

Tags: Браян Трейси, мъдри мисли, успех