На върха на света

22
Добави коментар
Anardil
Anardil

На върха на света

Всеки знае, че днес е Международният ден на биологичното разнообразие (който, докато пиша тази статия, вече се отбелязва в Борисовата градина под клишираното мото „Биологично разнообразие за развитие”). Не толкова много са хората, които са наясно, че 22 май е и Европейският ден за борба със затлъстяването. (Част от тях навярно ще бъдат неприятно изненадани да установят, че по този повод ескалаторите в някои от софийските молове не работят, а около стълбите дебнат импровизирани кабинети за консултации.)

Ти, обаче, ще си един от първите, научили, че днешният ден всъщност принадлежи на Джордан Ромеро. Нормално е да не знаеш кой е той, така че ще ти кажа: зад това име се крие 13-годишният американец, станал най-младият алпинист в историята, покорил Еверест. Стореното от него, впрочем, е част от опита му да се превърне в най-младия покорител на най-високите върхове на всички континенти.

„Всяка крачка нагоре е крачка към мечтата ми – да застана на върха на света”, написа Ромеро в блога си преди да щурмува Еверест (а аз дори няма цинично да предположа, че тази реплика по-скоро е рожба на ПиАр-ите на семейството му).

Какъвто и да е конкретният повод за амбициозното начинание, в причината за него се крие една от дълбоките разлики в манталитета на средния американец (или англосаксонец като цяло) и българския му еквивалент. Виждаш ли, човекът отвъд океана се стреми да покори планетата преди някой друг да го е сторил. Българинът, обаче, държи да свали на земята човека пред него и да го покрие с кал.

Така че посвещавам деня на Джордан Ромеро на всеки, който се чувства по-малко българин в този смисъл. С надеждата, че ти също можеш да застанеш на върха на света, стига само да си повярваш.

Сподели във Facebook