Как да преодолеем разбитото сърце и несподелената любов?

43
Добави коментар
DANGERZONE
DANGERZONE

Но когато това е станало с нашето сърце и някой е наранил чувствата ни, процесът на възстановяване не е толкова прост, твърдят психолози. “Важно е да разберем, че няма полза да страдаме толкова много“, обясняват психотерапевти. За да излекуват любовните си рани, мъжете и жените често прибягват до психолог, но разликата се крие в начина, по който двата пола преодоляват раздялата. Жените се надяват чрез терапия да разберат какво се е случило, докато мъжете единствено искат да се почувстват по-добре възможно най-скоро. Ето някои съвети, които могат да ви помогнат да “залепите“ сърцето си:

1. Вие не сте виновен/на. Ако сърцето ви е разбито, то е защото Вселената ви е изиграла лоша шега, а не защото не сте направили нещо както трябва, или пък сте направили нещо погрешно. Някой казват, че любовта е сляпа, бихме добавили и глупава. Никой не си избира в кого да се влюби, а още по-малко кой да му разбие сърцето. Нещата просто се случват.

2. Той/тя не са виновни! Не лекувайте любовната си мъка и разбитото си сърце с обвинения към половинката която харесвате. Не правете списък с недостатъците й. Това е най-голямата глупост която може да направите. Как се прави списък с недостатъци, на човек който сте обичали и от който сте бил заслепен.

3. Не губете чувство за хумор. Възползвайте се от всяка ситуация , за да се надсмеете над собственото си нещастие. Няма по-добра терапия от смеха, особено когато се подигравате със собствените си чувства, емоции и душевно състояние. При достатъчно упорство, без да усетите, ще казвате „нещастно влюбен/а съм“ по-скоро с усмивка, отколкото със страдалческа физиономия и някак депресията ви ще прерасне в състояние на автосарказъм.

4. Променете се! Променете начина си на живот. Променете светогледа си. Спортувайте. Влезте във фитнес залата, започнете да бягате, играйте футбол, тенис, водна топка или пинг-понг. Няма никакво значение. Мъжете са подвластни на два основни хормона – тестостерон и адреналин. Спорта води до отделянето на тестостерон, а той притъпява емоциите, а от там и болката, а и когато спортувате се отделя серотонин, който пък е хормона на удоволствието.

5. Никога, при никакви обстоятелства не стойте сам/а в къщи! Самотата не е функция на обкръжаващите ви хора, бихте могли да сте самотен дори на най-прекрасното градинско парти, но когато човек е сам със себе си, тревожните мисли го обземат без той да иска. Бъдете сред хора с които се чувствате комфортно. Това може да са най-близките ви приятели, но биха могли да бъдат и напълно непознати хора.

6. Ключът към лечението е да общувате с много и различни хора от противоположния пол. Но не обсъждайте проблема си с тях. Може да намекнете и да споделите за емоциите си, но не дискутирайте детайлите.

7. Слушайте музика. Понякога, за да издрапате от дъното е нужно да паднете на него, така че да има от какво да се оттласнете нагоре. Музиката би могла да бъде страхотен катализатор за по-бързото ви потъване в бездната. Сменете репертоара напълно. Ако сте слушали хаус, минете на класически групи. Ще се осмелим да ви предложим Queen, R.E.M. както и прекрасните звуци сътворени от Eric Clapton, а защо не и Dire Straits. Но стойте далече от Depeche Mode, кралете на синт-попа, са по-скоро депресивни, а не лирични, но в крайна сметка, слушайте музиката която резонира най-добре с емоционалното ви състояние, ако ще това да е и турбо фолк!

8. Прекъснете комуникацията! При никакви обстоятелства не търсете общуване с обекта на вашите любовни терзания. Какво бихте могли да кажете, което до сега сте пропуснали? Ако този човек търси просто приятел, то с мълчанието си вие сте красноречиви! Очевидно е, вие искате нещо много повече. Искате чувства подобни на вашите. Ако все пак се подлъжете и допуснете грешката да говорите, какво бихте и казали? Едно „обичам те“ или „лудо влюбен съм в тебе“ няма да променят нещата. А и понякога мълчанието казва много повече от хилядите думи! Не разчитайте, че това би променило ситуацията.

9. Бъдете себе си и не крийте емоциите си! Не позволявайте обстоятелствата да ви превърнат в емоционален ампутант! Не се затваряйте в черупката си. Бъдете открити, истински и неподправени, дори когато търпите промени.