Вегетарианството – плюсове и минуси

2
Добави коментар
gossipgirl
gossipgirl

В наше време по целия свят има над 800 милиона вегетарианци. Някои са избрали този начин на хранене само по хуманитарни причини, а други смятат, че месото е много вредни.

Аргументите повече полезно или повече вредно е да си вегетарианец, никога не утихват. Лекарите и специалистите по хранене така и не успяват да стигнат до споразумение.

Вегетарианството се дели на няколко вида. Строгите вегетарианци не консумират месо, риба, яйца, хайвер и мляко. Лактовегетарианците употребяват млечни и кисело-млечни продукти. Оволактовегетарианците консумират освен мляко и яйца.

Младовегетарианците могат да се употребяват риба и бяло птиче месо. Фрукторианството пък разчита на плодовете, но допуска и кълнове, орехи, домати и патладжани.

Много лекари твърдят, че оптималният вариант е оволакто-вегетарианска диета. Тоест когато човек си позволява да консумира яйца и млечни продукти.

Именно тази диета е в състояние да предостави на организма калций и протеини, от които той се лишава по време на вегетарианската диета.

Ако сте вегетарианец и ядете само плодове и зеленчуци, вярно, това си има своите предимства. Например, вегетарианците страдат по-малко от хипертония, диабет и камъни в бъбреците. Плодовете и зеленчуци са много богат на минерали и витамини, подобряват имунитета и помагат за предотвратяване на рак.

В зеленчуците и плодовете се съдържа значително количество витамини – витамин С, витамин Р, бета каротин, които защитават организма от болести.

Но лекарите казват, че не е здравословно напълно да се отказваме от месо. Вегетарианците могат да развият анемия, дефицит на желязо, тъй като повечето желязо се съдържа в храните от животински произход. Освен това животинските храни съдържат много протеини, минерали и мастни киселини, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

Ако въобще не консумираме месо и животински продукти, организмът изпитва недостиг на витамин D и витамин В12. А те са абсолютно необходими за работата на нервната система и обновяването на кръвта.