Vsichko za jenata! Ot-Do: България отбелязва Международния ден на безследно изчезналите деца

2
Добави коментар

За пръв път днес България отбелязва Международния ден на безследно изчезналите деца. Той е организиран от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

Пред Народния театър Иван Вазов в столицата се събраха около 20 родители и близки на деца, чието издирване остава безрезултатно. Там е и нашият репортер Асен Иванов:

Всяка година в България полицията работи по поне 50 случая на изчезнали деца. Повечето се разрешават до няколко часа или дни, но има и такива, в които с години няма следи от детето.

В най-добрия случай ще се окаже, че става въпрос за сърдит тийнейджър. В най-лошия – за безследно изчезнало дете.

Според полицаите много е важно родителите да не спестяват нищо от истината за случилото се, защото често в семейството, поведението и средата е отговорът къде е детето.

При издирването се случва да няма резултат с години. Разследващите и досега работят по казуси отпреди 20 години. Като този с Марияна Маринчева от Русе, която днес трябва да е на 26 години. Момичето изчезва в далечната 1990 година, когато е слязла да игра пред блока в квартал „Чародейка“ в Русе. Нейното издирване беше възобновено през 2006 година след като с помощта на американски неправителствени организации се прави състаряване. В Русе в началото на 90 години има още два подобни случаи.

От години Европейската комисия настоява за единен телефонен номер за изчезнали деца във всички европейски страни. До момента обаче той е приет само в няколко страни, а в България все още е на фаза разработване.

От полицията съветват – ако изчезне детето ви или ваш близък, обадете се веднага на полицията, за да се работи по горещи следи.

Като превенция говорете повече с детето си, интересувайте се къде ходи и с кого. Избягвайте крайни конфликти.

При разследването не крийте никакви данни или особености на изчезналото дете, за да не попречите на издирвачите.

И разбира се задължително трябва да имате снимка и добро описание с какви дрехи е било облечено детето и какви са му отличителните белези.

Източник:  BTV