Велко Кънев – актьор – EVENTS.bg

4
Добави коментар
eventsbg
eventsbg

Велко Кънев – актьор

Роден на 31 юли 1948 г. в гр. Елхово.

Велко Христов Кънев е известен български театрален и филмов актьор.

Завършил ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Започва да пише актьорската си биография в Сливенския театър, където се откроява ролята му на доктора в постановката „Милионерът“ на Н. Петков. Следват 3 сезона в Сатиричния театър, след който става част от трупата на НТ „Ив. Вазов“. Ролята в спекатакъла на Ив. Добчев „Великденско вино“ е голямата му победа в театъра. Сред театралните му роли са: Матей Нищото в „Опит за летене“, Чушкаров в „Двубой“, Сганарел в „Дон Жуан“, Кралят в „Образ и подобие“, Остап Бендер във „Великият комбинатор“, Иван Селямзсъзът в „Чичовци“, Кръстьо Никифоров във „Великденско вино“, Оберон в „Сън в лятна нощ“, Паскуале Лояконо в „Призраци от Неапол“, Учителят в моноспектакъла „Даскал“ (в НТ „Иван Вазов“).
За повече от 30 години професионален път в театъра и киното актьорът е изиграл над 40 роли, най-известните от които са във филмите „Мъжки времена“, „Оркестър без име“ и „Да обичаш на инат“.
Снимал се е в 39 български ленти. В киното печели популярност с филма на Ст. Стратиев „Оркестър без име“. Участва с главни роли във фимите „Бой последен“, „Матриархат“, „Да обичаш на инат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“.
Има значителен опит и като актьорски педагог. Преподавал е в бившия Славянски университет и в НБУ. От 2007 г. е художествен ръководител на група по актьорско майсторство в Актьорски школи МОНТФИЗ, София.
Заедно с Георги Мамалев и Павел Поппандов създават група НЛО, която
издава няколко плочи. По-късно групата прераства в тв предаването клуб НЛО.
Като режисьор е реализирал постановките: „Дядо Коледа е боклук“ и
„Омайна нощ“ в НТ „Иван Вазов“; „Малки комедии“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, София.
Носител на множество театрални и филмови награди, между които: „Аскеер 1994“ за водеща мъжка роля и Първа награда за мъжка роля на Фестивала на малките театрални форми „Враца 1994“ за ролята на поп Кръстьо Никифоров във „Великденско вино“.

Починал на 11 декември 2011 г.