Как да управляваме енергията

6
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Всичко около нас е енергия – аз, ти, човекът до теб!

Духовното обучение ни учи да се вглеждаме в себе си внимателно – не егоцентрично, а като начин за съзнателно управляване на личната енергия и сила. Вашата задача е да научите по-скоро какво, отколкото кой изчерпва енергията ви. Упрекът ви към човек, който според вас изчерпва енергията ви, всъщност е ваша представа, произлязла някъде от вас. Например ако завиждате на някого, важното за вас е не този конкретен човек, а сенчестата страна на вашата природа, отразена в този човек. Съсредоточаването върху човека, комуто завиждате, няма да ви излекува. Само ще ви бъдат изпращани все нови и нови учители, всеки следващ по-силен от предишния.

Вашата задача е да научите урока, който този учител ви преподава, а не да роптаете срещу учителя.

Ако погрешно заключите, че конкретен човек е причина да се чувствате изтощени, ще изпитате страх и вина. Трябва повторно да се съсредоточите върху енергийния център, докато образно видите каква сила притежава този човек по отношение на вас. Щом погледнете така, вие ще сте се възползвали значително от символното зрение: ще разберете истината, която ви е била предадена чрез предизвикателството.

Изискванията към лечението на която и да е болест по същество са еднакви. Мислете за болестта като за енергийно разстройство – почти като за техническа неизправност. Щом веднъж определите коя свещена истина се отнася за вашия случай, организирайте своя вътрешен лечебен процес около поуките от тази истина. Съчетайте своето вътрешно лечение с подходяща традиционна медицинска терапия и спазвайте своята програма. Протегнете ръка за подкрепата, от която се нуждаете, и използвайте тази подкрепа правилно. Задачата ви е да се избавите от своите рани, а не да живеете с тях, не губете време да мислите, да действате и да се молите като жертва. Чувството, че сте жертва, само утежнява болестта и ако се превърне в постоянно състояние на съзнанието, само по себе си е болест.

Правете всичко необходимо, за да поддържате своето физическо тяло, например: вземайте подходящо лекарство, всекидневно правете упражнения, хранете се правилно. Едновременно с това, правете всичко необходимо, за да поддържате енергийното си тяло, например: довършете започнатата работа, простете обидите от миналото. Не се страхувайте от резки промени, за да се излекувате – напуснете работата си или се разведете, ако това са причините за вашия стрес; научете се да медитирате или да карате ски. Не става въпрос за промени на всяка цена, а за промени, които лечението изисква.

Говоренето не лекува, лекува действието. Необходимо е да се работи за поддържане на позитивна нагласа, но това изисква усърдие и постоянство. Визуализацията няма да помогне, ако я практикувате само веднъж седмично, и никой не постига добра физическа форма с едно отиване до гимнастическия салон. Лечението на тялото или на житейските трудности – или развиването на символното зрение – изискват всекидневна практика и внимание. Опростете схващанията си за духовността.