Земляческо Дружество Лудогорие

2
Добави коментар
ivodor
ivodor

В края на XIX и началото на XX в. много хора от провинцията се заселват в новата столица София. Между тях има и голям брой разградлии. На 5.02. 1906 г. те основават дружеството „Разградска дружба”, като първи неин председател става Стефан Попов. В дружбата членуват около 120 души „разградци и разградски зетьове”. Първата среща на разградчани, живеещи в София обаче става малко по-късно, през 1917г. Събитието се случва през 1917 г. в книжарницата на Цвятко Чолаков, която се е намирала на бул. „Дондуков”, на мястото на бившия партиен дом. Разградлиите се включват в много иницативи, свързани с родния им град. Те подпомагат финансово построяването на читалищна сграда, издаването на книгата „Разград и неговото историческо и археологическо минало” на Анание Явашов и др.
Голяма част от кореспонденцията на земляческото дружество с читалище „Развитие” в Разград е унищожена при опустошителното наводнение в града през 1947 г. Разградлиите в София обаче запазват иницитивата на първосъздателите и тя съществува вече повече от 100 години. Не винаги през годините дейността на дружеството е била много активна. В момента обаче неговите сбирки се радват на все по-голям интерес от различни поколения разградлии.
Смисълът на съществуването на земляческото дружество е разградлиите в София да не забравят своите корени. Това е важно в морален и в чисто житейски аспект за всеки човек. Радващо е, че все повече разградлии в София го осъзнават.