Легенда за Милеви скали – Снимка – 4CoolPics.com

2
Добави коментар
cool12
cool12

boerikovi  : 08.06.2010 00:04 Западната страна от Родопите се казва Алабин. Там се издига настръхнал връх Милеви скали. Свързан е с името на дядо Смилен, когото хората наричали обичливо „дядо Миле“.

Бил той юначен и смел пастир от село Сантово, сгушено под северните поли на Родопите. Живял отдавна, в годините на турското робство. От малък прекарвал повечето време в планината, свободен като птица. Не обичал да слиза в полето, дето се разполагали друговерците, които притеснявали, ограбвали и мъчели българското население. От дървена кора Миле си направил тръба, дълга лакет и половина, и свирел с нея, та се чувало из цялото подножие на планината. Неговата тръба била зов за пробуждане на народа ни от вековен робски сън. И когато българите изправяли глава, заслушани в хубавата му свирня, турците се споглеждали суеверно и си думали тихо:

„Тоя дядо Миле засвири пак. Не ще да е на добро свирнята му, Я виж как гяурите изправят глава и поглеждат към планината!“

Дядо Миле живял до дълбока старост и все надувал тръбата си. Когато умрял, тя останала наследство на неговите потомци. И тъй като никой не бил толкова силен като него, за да може да свири с тази огромна тръба — пресекли я. Но колкото и да я надували, не могли да чуят глас от нея. А скалите, на които дядо Миле обичал да седи и да надува чудната си тръба, населението нарекло на негово име Милеви скали.