10 развенчани мита за бижутата

2
Добави коментар
veda
veda

Можете ли да определите дали златото е истинско като го захапете? Носят ли опалите лош късмет? Може ли да разтопите перлите си в оцет? Неразрушими ли са диамантите?

Този материал развенчава тези и още няколко популярни митове за бижутата, пише Тя.бг.

Диамантите са най-скъпия камък

Експертите спорят по този факт, но някои от тях вярват, че смарагдите са най-скъпи. Други смятат, че това са александритите. Все пак обаче един син диамант 6,04 карата е бил продаден на търг в Хонг Конг за 7,98 млн. долара, което е рекорд за най-скъпоструващ скъпоценен камък, продаван някога.

Опалите носят лош късмет

Преди векове опалите са смятани за късметлийски камък. Римляните вярвали, че той е комбинация от красотата на всички скъпоценни камъни. Династията на Цезарите подарявали на съпругите си опали за късмет. С времето те опалите започнали да се асоциират с черната магия, с чумата, нещастието и лошия късмет. В наши дни, когато суеверията и митовете вече са разсеяни, опалите се считат за редки съкровища.

Диамантите са неразрушими

Те са регистрирани с твърдост 10 по скалата на Мох, но, въпреки че само един диамант може да надраска друг диамант, те могат да се нащърбват или напукват, ако не се грижите правилно за тях.

Перлите могат да се разтопят в оцет

Според една легенда Клеопатра разтопила изключително ценна перла в оцет и го изпила, за да докаже на Марк Антоний, че може да организира най-богатия и натруфен пир на всички времена. Според модерната наука калциевият карбонат в перлите се разтваря в оцет, но колко бързо става това зависи от големината на перлата. Ако е счупена, ще се разтвори по-бързо.

Диамантите се оценяват по цветовете си

Въпреки че „сините“ диаманти са често смятани за най-скъпоструващи, всъщност има няколко неща, които трябва да се имат предвид, когато се поръчва диамант – цветът, шлифоването, прозрачността и каратът.

Турмалините Параиба се добиват само в Параиба, Бразилия

Това е горещо разисквано твърдение в света на гемологията. Въпреки че за първи път са открити в Бразилия, тези красиви турмалини в наши дни се добиват и в мини в региони на Африка като Нигерия и Мозамбик. Международна група, формирана от седем от най-големите лаборатории в света, е създала стандартизиран език, според който терминът „параиба“ може да се използва за описване на цвета на камъка, не само за произхода му. Тази характеристика обаче е била и все още е спорна.

Диамантите са най-рядко срещаните скъпоценни камъни

Въпреки че цветните диаманти, наричани „капризни“, могат да са изключително рядко срещани, диамантите като цяло не са. Въпреки че някои хора вярват, че александритът и червените диаманти са най-редките, книгата на Гинес твърди, че пейнитът е най-рядко срещания скъпоценен минерал.

Мините за лунен камък са изчерпани

Това е единственото до някъде вярно твърдение. Основната световна жила за „фин син лунен камък“ в Шри Ланка е изчерпана и поради това бижутата с него стават все по-редки и по-скъпи. Въпреки че все още са достъпни от други мини по света, лунните камъни се срещат в различни цветове като бяло, жълто, сиво, розово и зелено.

Можете да познаете дали парче злато е истинско като го захапете

Може би ще успеете, но не е много добра идея. Истината е, че златото е относително мек метал и човешките зъби са достатъчно здрави, за да оставят следа по него него. Колкото по-чисто е златото, толкова по-меко е. Има обаче безскрупулни хора, които боядисват олово със златен цвят, за да излъжат купувачите. И успяват, защото оловото също е толкова меко.

Златото се намира в разнообразни цветове – жълто, бяло и розово

Въпреки че тези цветове често се приписват на златото, единственото истинско злато е жълто. Цветното злато е всъщност смесен метал, създаден от комбинирането на чисто злато с желязо, сребро, платина, мед и алуминий. В интерес на истината цялото жълто злато с изключение на 24-каратовото, също е смес, тъй като е комбинирано с други метали в различни количества.