Попчета (кая) панирани

4
Добави коментар
Kamelia
Kamelia

Попчета (кая) панирани
Добавено в Ястия с риба и рибни продукти

Добави към моето меню

Попчета (кая) панирани
Колета от Варна пристигна – прясна риба от Рибния пазар във Варна. Скумрия, херинга и попчета. Последните вървяха с писмен инструктаж. И така трябваше да взема попчето и с остър нож да направя два коси среза успоредно на гръбнака, след което да обеля кожата и да внимавам около опашката. Спазвайки точно инструкцията малко по-късно разполагах с по две филета от всяка рибка, които просто панирах. За тази риба пане, дъщеря ми, която по принцип се мръщи на риба – каза, че била по-вкусна от бяла риба пане от магазина.
След консултация с бабата от Варна се оказа, че съм можела да постъпя и по друг начин. Само да “обеля” рибата и така както си е да я изпържа в олио. Но тази рецепта остава за друг път.

4 попчета, около 1 кг
1 яйце
1 ч.ч. галета
олио за пържене

Попчетата се приготвят по горе описания начин, след което се панират в приготвената панировка и се пържат от двете страни до златисто рибните филета.
Поднасят се с много салата и клонче джоджен

Любопитно:
Попчетата се оказаха едни от най-разпространените и вкусни морски риби по нашето Черноморско крайбрежие, 19 вида общо, два от които речни. Месото им е много вкусно, бяло и нежно, без кости.
Обитават скалистите дълбоки пясъчни и затревени дъна, където лесно намират храната си. Срещат се в устията на реките, вливащи се в Черно море, в слабосолени и сладки води. По време на размножителния период мъжките сменят окраската си. Хайверът се хвърля през пролетта и лятото върху камъни, черупки на миди и други предмети по дъното. Лесно може да се познае по жълтия цвят.
Дължината на попчетата достига до 30см, а теглото им до 300гр.
Храната им е предимно животинска. Имат голяма уста, осеяна с остри, ситни зъби, която се отстранява, когато се приготвят.
Попчетата са нощни риби, ловят се по всяко време на деня, но с различна интензивност. Най-добре сутрин рано или привечер. Риболовът на попчета е много успешен по всяко време на годината и не се влияе от метеорологичните условия.
Има едно поверие, което гласи, че цъфне ли люляка, значи е дошло време да ходиш за кая.