7 лесни поправки в кухнята, които можете да направите и сами

65
Добави коментар
comfort
comfort

7 лесни поправки в кухнята, които можете да направите и сами

10.06.2010 г.

Не е нужно да викате майстор или услужлив съсед всеки път, когато нещо в кухнята Ви се повреди – има някои проблеми, които можете да решите и сами. Ето няколко такива поправки и кратки инструкции как да се справите с тях.

1. Проблем: Счупена керамична плочка от настилката

Решение: Премахнете внимателно цимента около плочката, като за целта е най-добре да използвате специален нож за фуги (т.нар. grout saw). Ако тя вече е започнала да се начупва, продължете да отчупвате парчета от нея, за да премахнете цялата плочка от мястото й. Ако пък ли не – направете дупка в средата й с дрелка, за да я начупите на части и да я премахнете по-лесно. Почистете и изравнете мястото на старата плочка и залепете нова, като използвате лепило за фаянс. Нанесете циментов разтвор, за да запълните фугите и оставете да изсъхне.

2. Проблем: Повредена винилова настилка (линолеум)

Решение: Използвайте силиконов уплътнител, за да запълните повредените части и избършете излишъка със суха кърпа. Ако настилката не трябва да се обработва с течен восък и повредата е почти забележима, работа ще свърши и парче сапун – разтъркайте сапуна над мястото, за да го запълните. Когато почиствате настилката сапуненият пълнеж няма да се измие, освен ако не го залеете с вода или не търкате с четка.

3. Проблем: Надраскани дървени шкафове

Решение: Единият вариант да се справите с тази повреда е да използвате специални цветни пълнители за дърво, които са под формата на моливи. Друг вариант, макар и не толкова траен, е да използвате пастел в цвят, близък до този на дървесината – с него запълнете драскотините, избършете излишъка и нанесете отгоре малко лак.

4. Проблем: Нестабилен ламиниран плот

Решение: Купете подходящо лепило и внимателно го нанесете под плота. Притиснете го добре и поставете нещо тежко отгоре му, за да залепне стабилно.

5. Проблем: Изхабен или изсъхнал уплътнител

Решение: Някога за уплътнение на фугите се използваше широко маджунът, но днес по-често за целта се ползва силикон. Ако някъде в кухнята уплътнението се е повредили или е изсъхнало, поставете отгоре влажно парцалче/ гъбичка, напоено със специален препарат за премахване на лепило (т.нар. adhesive remover). Оставете препаратът да подейства и внимателно премахнете остатъците от силикон. Почистете мястото с препарат за почистване на фаянс, оставете да изсъхне и нанесете новия уплътнител.

6. Проблем: Петна по фугите

Решение: Ако петната са от мухъл, вероятно ще помогне почистването им със специален препарат или такъв за почистване на фаянс. Уверете се, че оставяте препаратът да действа достатъчно време върху петната – нека той постои поне ден-два, тъй като гъбичките не умират веднага, а когато това стане, те променят цвета си на бял. Ако петната са от вино, използвайте подходящ инструмент, за да премахнете повредената част от фугите и нанесете отгоре нов разтвор, за да запълните мястото. Изчакайте 48 часа и нанесете препарат за запечатване на фуги, за да ги предпазите от повторна повреда.

7. Проблем: Течащо кранче на кухненската чешма

Решение: Първо трябва да спрете водата към чешмата от главния кран в дома. Ако кранът е по-стар, отвинтете ръкохватката и извадете хромираният цилиндър отдолу. Отвинтете и болта, който държи дръжката на мястото й – извадете я и сменете уплътнителната шайба. По-новите кранове имат малко по-различна структура – вместо шайба, те имат специални подложки, които изпълняват нейната функция. Проблемът при тях е, че трябва да закупите модел, който пасва на Вашия кран и да смените стария.

Източник: bhg.com
Посещения: 2897