Хайде, моля, повече респект пред африканската йерихонска тръба!

3
Добави коментар
user24
user24

вторник, 15 юни 2010 г. 11:55 ч.

Всичко живо е изнервено от вувузелите в Африка. Само че монотонното бръмчене от тръбите просто принадлежи към местната култура. Как така първото световно в Африка трябва да се провежда по нашите си правила, а не по африканските разбирания?

Много неща очаквахме от първото световно първенство по футбол на африканския континент. Очаквахме постоянен хаос, грабежи на всеки ъгъл. Не бихме се изненадали много дори ако беше спрял токът по време на някой мач, ако някой стадион не беше достроен или дори, ако се беше решило в крайна сметка самото първенство да не се проведе там.

В края на краищата едно единствено нещо ни изненада – вувузелата!

Тази дума впрочем циркулира като призрак от филм на ужасите и е окупирала интернет форуми, блогове и групи във Facebook. И веднага дойде решението на цивилизования свят: ДА ГИ ЗАБРАНИМ!

Кратък процес и категорична присъда. Забрана! Веднага!

А не бяха минали и 3 дни, в които да издържим тази малка (но съществена) особеност на първото Световно първенство на африканска земя. Ок, нека турнирът се провежда на черния континент. Това показва само колко толерантни са белокожите по света.

Само че, забележете, нека се провежда по нашите правила! А те са: „Rule Britannia!“, „Hup! Holland! Hup!“, „Allez les bleus!“ или пък „Olé, super Deutschland! Olé!“. Може и „Живела Србия!“.

Африканският начин на живот? Можееее! Само че – извън стадиона, моля!

Там, до игрището, всичко трябва да се случва по нашите правила! Защо те просто не викат „Bafana! Bafana!“, вместо да свирят с тези техни Йерихонски тръби?

Отговорът обаче е много лесен: Защото така не се прави в Южна Африка.

Постоянният звук може и да ни дразни, монотонността може и да не пасва на нашите разбирания за забавление на стадиона.

Но вувузелите очевидно са част от футболната култура в ЮАР.

И затова трябва да си позволим малко търпение, да бъдем мъдри и просто да допуснем еднотонния концерт към звуковата феерия на този Мондиал, макар и песни като „You’ll Never Walk Alone“ да са ни много по на сърце. В крайна сметка африканците вече имат една забрана – забраниха им да ходят голи на стадиона!

А и както стана ясно по време на мача на британците срещу САЩ, когато има силна воля за подкрепа, и вувузелите не могат да спрат европейската обич към футбола. Британските фенове на няколко пъти заглушиха напълно местните свирки с химна си.

Освен това, нали не сте забравили, че само след 4 години следващото световно ще бъде в Бразилия.

Да не се окаже внезапно, че в наш дразнител могат да се превърнат нескончаемите звуци на самбата? И тогава ли ще има призиви за забрана?

ПС: Вие ще се чувствате ли добре, ако ви забранят например шкембе-чорбата?