Как да разберем дали имаме монтирани подслушватели у дома или в офиса?

4
Добави коментар

Техниката в наши дни е на светлинни години от това, което е била преди десетина години например. Вече може да слушате практически всичко, на всяко място, за което може да се сетите – офиса, дома, училището, кабинета на шефа или половинката. Може да записвате видео навсякъде и то без никой да разбере, че е шпиониран. Шпионите ряпа да ядат пред вас и възможностите, които ви се отварят само чрез една черна малка кутийка. На пръв поглед съвсем обикновена. Но това всъщност може да е подслушвател, който да поставите на някое ключово място, което желаете да бъде следено и да знаете всичко, каквото става в него. Дотук добре, ако сте от страната на шпионина. Но какво да правим, ако сме от страната на жертвата и някой се опитва да се намеси в личния или професионалния ни живот? Как да се предпазим от нарастващата намеса в нашите работи, като в повечето, ако не във всички случаи говорим за неморално, незаконно и нелегално следене? Слушане на всяка наша дума и следене на всяко наше действие? Или поне, ако имаме съмнение за такива действия спрямо нашата личност?

Е разбира се, за всяка отрова си има противоотрова. Което на прост език ще рече, че за подслушвания винаги има пък устройство, което да засече подслушватели в помещението. “Бръмбарите”, които се закачат на дрехите са трудно, даже абсолютно незабележими, освен, ако нямате поглед на снайперист. Подслушвателите, които пък предават разговори в помещението, които го правят с помощта на сим карта от gsm, са малко по-големи, но могат да се скрият на всяко място, което ви хрумне. А в една стая има доста места, на които може да се направи това. Да не говорим, че този, който иска да ви подслуша може да носи устройството в себе си, в своята чанта, а някой друг да слуша. Има подслушватели и за стени, прозорци, които веднъж лепнати на някое място в стаята предават всичко и с просто око отново са неоткриваеми. Но както вече споменахме, има си начини и за локализиране на такива джаджи.

Това са видове цифрови детектори, които успешно засичат всякакъв вид подслушватели в помещението, в което се намира. Честотният диапазон на тези устройства е доста голям – от 10 MHz до към 10GHz. Така че на практика няма подслушвателно устройство, което да може да се скрие от вас. Само трябва да включите устройството и да изчакате да сканира района. След като е открил нещо, цифровия детектор започва да издава сигнали. Е, вече става малко неудобно, ако подслушватели имат някои хора, които се намират в стаята с вас, защото е малко не допустимо да помолите секретарката си или пък приятелката на жена ви да се съблече или да изсипе съдържанието на чантата си пред вас, за да видите дали не носи нещо необичайно. И все пак, както разбрахте има начин да се предпазите и от любопитковците или тези, които напълно целенасочено биха ви подслушвали, за да извлекат полза или просто да ви злепоставят. Сега остава само да проучите начина, по който може да се сдобиете с такова устройство. Спокойно и в България вече го има.