Стайните цветя – КАЛАДИУМ

1
Добави коментар

Каладиумът е от онези живописни растения, чиито красиви листа ни радват със своите цветове в зелено, бяло, розово и червено, а повърхността им е мека като коприна. Достига височина до 30-40 см.

Грижи

С унищожено цъфтене още от създаването си, тези растения са специално пригодени да красят с листата си. Идващи от тропиците, те имат нужда от топлина, влажност и мразят преките слънчеви лъчи и течението. Не ги поливайте със студена, а с хладка вода, и то отдолу. Като повечето луковични растения и те имат нужда от период на почивка, който започва от есента.

Размножаване

Осъществява се чрез разделяне на луковичките в момента на разсаждането. Използват се добре оформени грудки, ако е възможно, се разделят на две. Напудрете мястото на откъсването с дървени въглища, за да избегнете риска от гниене на грудката.

SOS грижи

На края на лятото загубата на красивата окраска и опадането на листата са естествен процес. •    Растението се е сгърчило: температурата е много ниска. •    Тъмни петна са се появили по листата: прекалено силна слънчева  светлина или излишък от торове (използвайте половината от обичайната доза). •    Появила се е плесен върху стъблото: резултат от прекомерно поливане и липса на пресен въздух. •    Листата са деформирани и лепкави: това говори за наличие на въшки. Използвайте различни начини за отстраняването им като специални препарати против инсектициди или сапунена вода.

Съхраняване

1.    През есента оставете листата да изсъхнат, преди да ги отрежете, и тогава извадете луковичката. Запазете я в съвсем леко влажен пясък. 2.    От февруари до април засадете луковичката на 2 см дълбочина в пръст. Полейте. Щом растението покара, го разсадете.