‘Първокласен път’ на Върбишки проход – Сливен-Шумен

6
Добави коментар
thunder_go
thunder_go

Вчера имахме повод да се разходим няколко човека от Варна до Сливен през Шумен. На отиване минахме по път №73 (обозначен с жълто на снимката) който беше в окаяно състояние. Но темата не е за него, защото все пак е второкласен път, а като се има предвид какви са ни магистралите и първокласните пътища, е напълно в реда на нещата да е зле. В участък от порядъка на 30-на км. дупките бяха повече и от улица претърпяла бомбардировка, а скоростите се се сменяха от 1-ва на 2-ра през няколко секунди и това в рамките на час и нещо.

Както и да е. Стигнахме благополучно до Сливен, без особено поражения по колата. Интересната част идва навръщане обаче. Главни герои отново сме ние, но този път по ПЪРВОКЛАСЕН ПЪТ №7. Решихме да поемем по него, след като ни е по-пряк, а и след случилото се по №73, където не видяхме и жива кола, решихме да си изпробваме късмета със пътя през Върбица (Върбишки проход). Уви, не излязохме късметлии. Единственото хубаво нещо по пътя е обкръжаващата го природа, на която доста й се възхищавах.

След като свихме от път №6 към път №7, се забутахме малко, като продължихме към Котел, но се усетихме навреме и минахме през с. Медвен, което беше доста симпатично. Веднага след селото, пътят беше колкото за една кола, не беше много осеян с дупки, но не можеше да се кара спокойно и нямахме търпение да се качим на №7. Веднага след края на пътя, обаче останахме втрещени след гледката. Прилагам няколко видео клипа за да придобиете частична представа какво представлява пътя.

Както се вижда по пътя има място едва колкото за една кола, а не е така нареченият „път с дупки“, а дупки с тук-таме асфалт. Цяло чудо е, че колата не се разчекна, като добавим и това, че бяхме 4-ма мъже в нея. И това се води първокласен път? След като се прибрахме вечерта благополучно, се порових малко в Интернет за информация за пътя. Оказа се, че Върбишки проход е бил спрян на 23 Декември, 2008г. и е бил преустановен на 8 Април, 2009г. Някой може ли да ми отговори защо е бил отворен изобщо? Да не говорим за състоянието, при положение, че това е един от двата основни възела по оста Сливен – Шумен, а и вече споменах за качеството на другия път. Малко след като излязохме от Върбишки проход, видяхме една кола, която вероятно ще направи същата грешка като нас, но не успяхме да ги предупредим. Така че, ако имате път от там, по-добре пробвайте някой друг, ако не искате да рискувате да си повредите колата.