Проф. д-р Митко Цветков: Младите да не прибягват до Виагра и Левитра

24
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Снимки: авторката

Професор д-р Митко Цветков е шеф на клиниката по урология в Алексанровска болница към Медицинския университет – София. Председател е на Българското урологично дружество и е национален консултант по трансплантация. Завършил е медицина през 1972 г. в Медицинския университет – София. След дипломирането си е останал на работа в клиниката по урология към Александровската болница. Има 4 деца. Най-голямата му дъщеря работи като лекар, втората е студентка, най-малката му дъщеря е ученичка в 9-и клас, а синът му – в 7-и клас.

– Неотдавна съобщиха, че всеки трети мъж между 16 и 25 години в България има проблеми с ерекцията. На какво се дължи това при млади мъже и какви мерки трябва да се вземат?

– Поздравявам ви, че подхващате една тема, която вече от 10 години насам е проблем №1 за САЩ и Западна Европа, докато тук, в България се срамувахме и притеснявахме да кажем, че съществува такъв проблем. Действително, милиони мъже в САЩ имат тези оплаквания. Тук обхващаме възрастта и над 25 години – на мъжете към 40, 50, 60 годишна възраст.

При младежите нещата по-бързо се коригират, докато при по-възрастните мъже това става по-трудно и се превръща в голям проблем. Те вече са преуспели в живота си, натрупали са авторитет, име и пари, и когато след всички усилия искат малко да поживеят, се сблъскват с еректилната дисфункция (б. р. – слаба или липсваща ерекция).

При младите хора основната причина са възпалителните заболявания. Поради по-голямата им комуникативност, при тях зачестяват т. нар. полово-трансмисивни инфекции, които се предават от единия към другия партньор, но повече оплаквания и симптоми имат мъжете, което се дължи на тяхната анатомия. При мъжете пикочните и семенните пътища са дълги, с тесни канали и всички се кръстосват през простатната жлеза, която е много благоприятна среда за възникване и подхранване на инфекции.

При проникване на инфекция, младежите често не се обаждат на лекар. Когато се обадят на лекар, случва се той да им назначи лечение, но те да не го изпълнят докрай, защото на втория-третия ден инфекцията им се подобрява. Вместо да завършат пълния курс на лечение от 5, 7 или 10 дни, още на третия ден те захвърлят лекарствата. След 2-3 дни инфекцията им пак се пробужда и те казват – „абе имаше някакви лекарства тук, къде са?“, вземат ги, пият още 2-3 дни, процесът пак позатихва и така си карат на затихване.

Важно е да се знае, че всяка инфекция трябва да се изчисти напълно в първите 6 месеца, докато все още се намира в предната част на пикочния канал. След 6-ия месец тя вече хронифицира, защото влиза в простатната жлеза, а простатата е като попивателна, която задържа инфекцията като й осигурява богати хранителни вещества, съответната температура и условия на микроорганизмите да се развиват.

– Кои са причинителите на тези инфекции?

– Причинителите по света и за България са 6. Единият е вирусът на СПИН, който за България го отричам априори, защото засега у нас се съобщава само за единични случаи на заболели от СПИН. Но останалите 5 причинителя – микроорганизмите (микробите), гъбичките, трихомоните, микоплазмата и хламидията, шестват масово като полово предавани инфекции.

Когато един мъж се лекува от такава инфекция е много важно първо да бъде изследван, за да се види кои от тези 5 причинители ги има при него. Защото, ако действаме според стандартната нагласа – при проблем да се дава антибиотик, може да се окаже, че наливаме масло в огъня. Ако той има гъбична инфекция например, гъбите растат от антибиотиците. Гъбите много обичат да се хранят с антибиотици.

В човешкия организъм по принцип – от устата през целия хранопровод до края, има едно равновесие между гъби и микроби. И слава Богу, че е така, защото иначе нямаше да има нито храносмилане, нито вино, нито кисело мляко.

Гъбите и микробите са в равновесие, но когато то е нарушено – да кажем, гъбите са станали повече, а микробите – по-малко, представете си какво се случва, когато пием антибиотик. Не стига, че микробите ни са намалели, но ние започваме да ги бием с антибиотика, като същевременно храним гъбите. Ето защо, задължително първо трябва да се уверим за коя инфекция става дума.

Може да става дума за трихомони. Те не са на принципа на микробите и на гъбите, или на вирусните инфекции – микоплазмата и хламидията, а са нещо като малки животинки. Те се лекуват за два дни, стига да се докаже, че това е причинителят. Може причинителят да не е един, а да са три – лекуват се и трите, докато всичко се изчисти.

Второ, лекува се и партньорката. Ако лекуваме само мъжа, рискуваме при следващия му контакт без предпазни средства инфекцията отново да се върне при него. Когато и момчето, и момичето идват при мен, резултатите са много по-добри.

Съветвам мъжете да не се лекуват сами, а да посещават уролог, докато инфекцията не се е загнездила в простатата, защото микроорганизмите вървят по пътя на сперматозоидите, само че в насрещното движение. От тестисите по семенната връв, която е дълга 90 сантиметра (прави много завои) сперматозоидите тръгват към пикочния канал. По същата връв инфекцията в обратна посока стига до простатата. В простатата се кръстосват и пикочния канал, и семенната връв, а сперматозоиди се произвеждат непрекъснато, всяка секунда.

Една от функциите на простатната жлеза е да храни сперматозоидите, но когато там има микроби, те се размножават много бързо в геометрична прогресия. Така простатата се увеличава и заболява.

Ето защо младежите днес страдат повече. Те имат повече контакти, а всяко възпаление нарушава процесите на сетивност, както и семепроизводствения процес. Дори при мъже, които получават някаква ерекция, се случва много бързо да настъпва еякулация и да не издържат на по-продължителен полов акт.

Еректилната дисфункция може да е свързана и с други заболявания на организма, с травми в кръста, катастрофи, заболяванията на сърцето, хипертонии, диабет. Но при младите мъже най-често става въпрос за инфекция, която е придружена от болка и дискомфорт. След отстраняване на инфекцията, те възстановяват и своята потентност.

Дори и да не си възвърнат функциите напълно, не съветвам младите да прибягват към помощни медикаменти като Виагра или Левитра, с които да получат ерекция или удовлетворение от контакта. Ако един млад човек привикне към тези медикаменти, след това много трудно ще се справя без тях.

Професор Цветков обяснява с макет какво се случва с простатата при инфекции. Снимки: авторката

При някои мъже еректилната дисфункция настъпва от пренапрежение. Затова често засяга амбициозните мъже. Желанието на младия човек да учи много, да успее в бизнеса, да се докаже, в комбинация със заобикалящите го стресови фактори, понякога го довежда до там, че гледаш – висок, млад, мускулест, канара, а всъщност има проблеми с ерекцията. Тези мъже много купуват различни препарати за потентност.

– Правилно ли разбрах, че и преждевременната еякулация се дължи на инфекции?

– Възможно е да има и друга причина – да е на нервна почва, от пренапрежение или да е резултат от безконтролен полов живот. Но се наблюдава и като следствие от инфекции.

– Има теория, че ниското либидо на младежите между 16 и 25 години се дължи и на пресищане от порнофилми, както и на ранното им полово съзряване?

– Съществува една теория на адаптацията. Когато непрекъснато виждаш много голи тела по телевизията, на видеото, на компютъра, в различни ситуации, настъпва момент на притъпяване на сетивата. Тоест, твоята чувствителност се адаптира към действителността. То е като със зрението. Ако влезеш на по-тъмно, първоначално нищо не виждаш, но постепенно започваш да се адаптираш и да виждаш. Същото е и със сексуалните възприятия. Въпрос е на сетива и на рецептори. Когато имаш много визуални и физически контакти с голи тела, първоначално това ти действа стимулиращо, но постепенно се адаптираш и сетивата ти се притъпяват. Оттук нататък вече понамалява и желанието, и стремежът към секс.

В арабския свят не разрешават на жените да разголят рамо или да обуят по-къса пола, и ги карат да ходят със забрадки. То е обратното на западната показност. Чрез подобна прикритост там се засилва еротиката. А при нас отвсякъде срещу децата бълва най-неприкрита еротика. И накрая те си казват – какво толкова, всичко е ясно, всичко е видяно.

– Може ли смущения в ерекцията да се причинят от тесни или неудобни дрехи?

– Носенето на по-тясно облекло като дънките може да е причина. Някога мъжете са ходели с потури и с по-свободни панталони и не сме чули да са имали проблеми. А сега мъжете са се притиснали с тези впити дънки, с тях ходят на работа, седят, шофират. Добре е да носят малко по-свободни панталони.

– Как употребата на цигари, алкохол и наркотици влияе върху потентността на мъжете?

– От трите неща, които изброихте, най-лошо влияе никотинът. Най-нежната човешка тъкан не е кожата, мозъкът или сърцето, а половата тъкан – яйцеклетката и сперматозоида. Те най-силно се влияят от никотина. При алкохола всичко зависи от дозировката. Ако си пил една чаша вино или 50 грама концентрат, не е проблем. Когато става въпрос за системно напиване, за алкохолизъм и др., това влияе зле не само на половата тъкан и на потентността, но се отразява и на всички други органи, най-вече на черния дроб.

Що се отнася до наркотиците, те по принцип са токсични за целия организъм. В никакъв случай не оправдавам наркозависимите, също и тези, които се алкохолизират (алкохолът е също вид наркотик, както и никотинът), но най-вече застрашени от проблеми с ерекцията са пушачите. И не ги оправдавам, защото те могат сами да решат дали изобщо да пушат и ако продължават да го правят – дали да е по 5-6 цигари на ден, което не е толкова вредно, или да е по 2 кутии на ден, което е прекалено.
– Какви са причините за безплодие при мъжете?

– Причините са различни – като се започне от това, че може да няма производство на сперматозоиди в самите тестиси и се стигне дотам, че в завоите на семенната връв (която казахме, че е дълга 90 сантиметра), една инфекция задръства пътищата и се получава същото, което при жените наричаме „запушени тръби“.

Освен такива възпалителни проблеми, може да има и морфологични промени в самите сперматозоиди. Може да има промяна в главичката, в шийката или в опашката на сперматозоидите, което ги прави ненормално оформени от анатомична гледна точка. Друг проблем е, че сперматозоидите може да са слабо подвижни.

По принцип сперматозоидите са много пъргави и подвижни, и всички хукват в една посока. Най-бързите и амбициозните от тях, които пристигат първи до яйцеклетката, загиват, докато разграждат обвивката на яйцеклетката (тя има 2-3 мембрани). Вторият, третият, петият, стотният сперматозоид загиват – те пробиват пътя. Накрая идва един сравнително ленив и точно той опложда самото яйце.
– В днешно време, освен хапчета и препарати, се продават и много секс-играчки и стимуланти. Те по някакъв начин опасни ли са за сексуалното здраве на мъжете?

– Не сме имали оплаквания от пациенти за такива продукти, но много често имаме други случаи – млади мъже, спортисти, войници, затворници и други големи затворени групи от мъже, си имплантират под кожата на пениса едни пластмасови, силиконови топчета. Те не са чак толкова вредни, защото се цепва кожата и се излющват като орех.

По-лошото е, че някои си инжектират парафин по цялата дължина на пениса. Парафинът е инертен материал, а не биологичен. През него нито нещо може да расте, нито да зараства. Когато парафинът е вкаран по цялата дължина на пениса, няма как да се махне. Не е като да ти е покапал парафин по роклята или дрехата – там може да сложиш отгоре един вестник, да нагрееш ютията, да я прекараш по вестника и парафинът ще залепне върху вестника. Но когато е инжектиран в пениса, това е много голям проблем. Мъжете трябва да знаят, че в никакъв случай не трябва да използват парафина по този начин.
– Ако лечението на еректилната дисфункция не даде резултат, при по-възрастни мъже например, как решавате проблема?

– При по-възрастните мъже, при еректилна дисфункция или ако някой е претърпял операция на простатната жлеза, може да се сложи т.нар. пенопротеза. Принципът на протезите е следният – те се слагат в двете пещеристи тела по продължение на пениса, свързани са с маркуч и с резервоарче, в което има течност. Протезите едно време са били такива, че сложи ли ги човек, така си остава, все едно е закачен за простора. А сега са направени така, че да се свиват не само на дължина, но и на дебелина. По същия начин се и разширяват. Има една помпичка, която се слага подкожно, имплантира се в мастната тъкан отстрани до корема на мъжа и не се вижда.

На нея има две копчета. Като се натисне едното копче, резервоарите на протезите се пълнят и размерът се увеличава не само напред, но и настрани, докато добие нужната форма. Когато се натисне другото копче, течностите тръгват обратно и се връщат в резервоара. Цялото устройство струва от 3 000 до 5 000 евро. Засега това е най-добрият продукт. В Германия е направено проучване сред партньорките на мъже, които са си сложили пенопротеза и 85% от жените са отговорили, че е по-добре с нея, отколкото нищо.

– Какви съвети бихте дали на мъжете за дълго сексуално здраве?

– На първо място да водят разумен начин на живот по отношение на хранене, пиене и пушене (за другите наркотици изобщо да не споменавам). Второ, разумни сексуални действия, без ексцесии, защото в наши дни се случва много хора да се събират и да се комбинират по тройки, по четворки и т.н., а това не се препоръчва. Другото е, когато един мъж има случайни или временни контакти, винаги да използва предпазни средства, за да избегне риска от инфекции. Защото еректилната дисфункция е единият проблем, до който може да доведе инфекцията, но другият е безплодието, което е по-страшното според мен. Важно е да се знае, че еректилната дисфункция, ако не се дължи на някакво основно заболяване на организма като тромбофлебит, диабет и др., се лекува. Всичко е лечимо, но трябва още в началото да се обърне внимание.

Другите ми съвети към мъжете са:

да не се самолекуват

да се лекуват винаги, само след като се разбере кой е причинителят

да се лекуват заедно с партньорката си

да продължат лечението, докато се изчисти всичко

да се предпазват от реинфекци

Професорът съобщи, че на 14 септември от 9 до 13.30 часа в Александровска болница мъже, които имат проблеми с простатната жлеза, ще могат да се прегледат безплатно, без да е необходимо да представят талон за направление от личен лекар. Инициативата е по случай Международния ден на заболяванията на простатната жлеза, 14 септември, който от три години насам се отбелязва и в България. В болницата вече се приемат записвания за прегледите, включително и по телефона.