Как да избираме градински инструменти

60
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

С тази статия ще се убедите, че не е необходимо да давате купища пари за градински принадлежности, тъй като повечето градинари се справят само с 10 базови инструмента – градинска лопатка, мотика, ъгловата лопатка с D-образна дръжка, ножици за подрязване, вила, гребло за листа, гребло за почистване в лехите, ръчен култиватор, градинска количка и специален градински нож. Вижте няколко съвета за това как да купите качествени и полезни инструменти, които при правилна експлоатация ще Ви служат много време.

Стъпка 1:
Направете си списък на тези инструменти, от които се нуждаете или искате да замените. Вземете под внимание 10-те инструмента, за които стана дума по-горе. Ако имате дървета и храсти, добавете към списъка също и трион, овощарски ножици и ножици за жив плет.

Стъпка 2
Избирайте качествени инструменти. Тези от неръждаема стомана имат по-дълъг живот, лесни са за почистване, не ръждясват и са на достъпни цени. Инструментите от въглеродна стомана са друг добър вариант, защото са устойчиви, трайни и лесни за наточване. Купувайте инструменти с дръжки от ясенова дървесина и свръзки от кован метал, тъй като те издържат повече на напрежението и натиска.

Стъпка 3
Проверете добре инструментите преди да ги купите. Уверете се, че текстурата на дървесината е еднаква по цялата дължина на дръжката. Избягвайте инструменти с боядисани дръжки, защото боята би могла да прикрие много несъвършенства. Вземете инструмента в ръка и преценете дали не е твърде лек или твърде тежък за дейността, за която Ви е необходим. Винаги купувайте трионите и ножиците с резервен комплект остриета.

Стъпка 4
Когато смятате да купите нов инструмент, първо се замислете дали нямате някакъв друг инструмент, който би могъл да го замести – например, не Ви е нужен специален инструмент за садене за луковици, тъй като обикновената градинска лопатка ще Ви свърши работа. Единствено изключение прави инструментът за плевене, тъй като той има само едно предназначение, но пък за сметка на това много улеснява работата Ви.

Стъпка 5
Ако имате някакви физически травми, може би е добре да се ориентирате към ергономичните инструменти – те намаляват напрежението в мускулите и ставите. Купувайте инструменти с дълги дръжки, за да не се налага да се навеждате. Ако страдате от артрит на ръцете, купувайте триони и ножици със задържаш механизъм с палец, който увеличава силата Ви и по този начин улеснява работния процес.