България – домакин за най-престижното европейско състезание за млади предприемачи

8
Добави коментар
aurora
aurora

България – домакин за най-престижното европейско състезание за млади предприемачи

22/06/2010 14:19

Сподели: 
В Svejo
В Twitter

България ще бъде домакин за първи път на най-престижното европейско състезание за млади предприемачи Enterprise Challenge, което ще се проведе между 1 – 4 юли в София. Това обяви днес на пресконференция организацията-домакин на инициативата – Джуниър Ачийвмънт България. Осемдесет млади предприемачи от всички страни членки на Европейския съюз ще участват в седмото издание на Enterprise Challenge, което се провежда у нас под патронажа на Министерство на образованието, младежта и науката.

Участниците в събитието са студенти, развиващи реален бизнес по програмата „Учебна компания” на Джуниър Ачийвмънт. Резултатите на организацията показват, че процентът на успеваемост и стартиране на собствен бизнес от младежите, преминали програмата, е три пъти по-голям (15 %) от останалите студенти в Европа със силен предприемачески дух (5%). „Предприемачеството е водеща компетенция и необходимост в обучението на младите”, заяви Милена Стойчева, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.„Ръстът на нашите студентски програми по предприемачество е 85%, което говори за необходимостта от този тип обучение.” Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов ще открие четиридневната надпревара по предприемачество на 1 юли в бизнес център „Камбаните” в столицата. В нея ще се включат победителите от националните състезания на Джуниър Ачийвмънт за „Най-добра студентска компания”.

Компанията RS Consult от Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще представи България в престижната надпревара. Тя спечели приза „Най-добра студентска компания на България” в състезанието „Изгряващи звезди” през юни. Тогава младите български предприемачи впечатлиха родното жури със своята идея за първия в света онлайн шах за трима – www.threechess.com.

„Много съм щастлива, че именно ние, благодарение на Джуниьр Ачийвмънт България, имахме шанса да участваме, а положеният труд и усилия ни помогнаха да спечелим конкурса „Най-добра студентска компания”, каза Иглика Калудова, ПР на RS Consult. “Предстои ни международна изява, където ще защитим вече на европейско ниво бизнес плана за онлайн шах за трима играчи и ще покажем желанието и стремежа си зa победа.”

По време на европейското състезание всички участници ще бъдат изправени пред предизвикателството да продадат своята бизнес идея на група потенциални „инвеститори”, формирана от членовете на журито. В първия етап на надпреварата всяка компания участва в изложение, където има възможността да покаже продуктите си, а във втория трябва да представи подробно бизнес идеите си пред журито.

„Инвеститорите” ще вложат въображаемата сума от 50 000€ в компанията с най-добра идея. В края на надпреварата ще бъде обявена студентската „Компания на годината”. Призове ще бъдат връчени и на отборите, класирани на второ и трето място, а специални награди ще бъдат присъдени на студентски компании в категориите  „Иновация”, „Най-голям потенциал”, „Най-добра маркетингова стратегия” и „Отговорен бизнес”.   Саша Безуханова, Председател на Борда на директорите на Джуниър Ачийвмънт България, коментира: “Изключително горди сме, че тази година Джуниър Ачийвмънт България е домакин на седмото поредно състезание за най-добра учебна компания на Европа. Очаквам всички да преживеем едно истинско събитие – среща на изключителни идеи, тъй като именно младите хора са носители на авангардните идеи. Чрез участието си в програмата студентите придобиват самочувствие за реализация на своите идеи на терена на бизнеса.”

Европейското състезание Enterprise Challenge се провежда всяка година като финал на националните състезания по предприемачество в мрежата на младежката организация Джуниър Ачийвмънт. Инициативата провокира младите хора да мислят творчески и стратегически, за да развият бизнес идеите си в реално действащи компании. Освен че дава възможност на младите предприемачи да тестват идеите си, състезанието позволява на младежите да разширят мрежата си от бизнес контакти, да получат ценни съвети от професионалисти и да обменят опит и идеи.

Тази година инициативата се подкрепя от Интел, Майкрософт, Нестле, Хюлет-Пакард, Девня Цимент, Райт Рентал, Публисис МАРК Груп, както и от фондация Америка за България.

Още:

новини,

Джуниър Ачийвмънт,

предприемачи,

състезание,

софия

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
blog comments powered by Disqus