Йога за деца

6
Добави коментар
sav108
sav108

ЙОГА ЗА ДЕЦА

Йога за деца е в две групи – за по-малки деца, от 4 до 6 г. и за по-големи от 7 до 10 г. Заниманията се провеждат неделя следобед.

Неделя от 16:30 до 17:05 ч. – за малките от 4 до 6
от 17:30 до 18:15 за големите от 7 до 10 г.

Водещ: Цветанка Тонева, педагог, учител и инструктор на йога за деца вижте повече за Цветанка на този линк учител йога за деца

УЧЕБНА ПРОГРАМА – Йога за деца 

Йога за деца се базира на древните йога традиции и се основава на 6 принципа, които могат да се превърнат в полезен инструмент за модерното училище. Използват прости техники – упражнения, дишане, релаксация, концентрация и ефектите от прилагането им.

За техниките и ползите

Упражненията, предлагани от йога, следват определена градация на практики и техники за балансиране на тялото и ума. Те се основават на „скалата на Патанджали”, която е едно от най-познатите и пълни изложения по йога.

Акция „изправен гръб” – включва асани, физически упражнения

Правилно дишане – установяване на 3 дихателни нива
Релаксация посредством различни техники
Развитие на визуално, слухово, двигателно, обонятелно и вкусово  внимание.

Положителните резултати като следствие на  изучаването и прилагането на тези техники са:

Развиване на потенциалните способности в човека:

да поддържа здравето си;
да удължи живота си;
да увеличи потенциала си.

Балансиране на лявото и дясното полукълбо на мозъка – взаимодействие между дясно/ляво, високо/ниско, предно/задно, земен/небесен полюс чрез упражнения на полярностите;
Изграждане на вътрешните пътеки към познанието – използване на фини усещания за повишаване на концентрацията, паметта и творчеството;
Създаване на между-културни методи на обучение, които да отговорят на разнообразието от социално-културни среди;.
Диференцирани образователни методи – подбор на упражнения, адаптирани по възраст, време и обстоятелства;
Повишаване осъзнатостта на всеки индивид – специфичните нужди на всеки един, откриване на индивидуалното и уникалното у всеки;
Изграждане на чувство за уважение и навици за слушане на себе си и другите;
Развиване на позитивни мисли и чувство за хумор;
Поддържане на здраво тяло и ум – заздравяване на гръбнака и правилна поза;
Научава се как физическата активност може да доведе до спокойствие на ума;
Развиване на правилно дишане;
Управление на стреса и регулиране на енергиите;
Увеличаване на възприемането и подобряване на ученето;
Увеличава удоволствието от ученето.

Предпоставките на йога философията са много ценни. Тя изисква всеки човек да повярва в себе си. Йога ни показва, че самоувереността може да се отгледа и заякне като мускулите. Йога предлага изкуството на балансиран живот и предлага на всеки да управлява собствената си жизнена енергия по по-добър начин. Това позволява да се открие или преоткрие радостта от ученето.

 Уроци от  1-10 – Модул 1 – Живот заедно (яма)

Пролетно почистване (нияма)

Върви изправен (асана)

Дишай леко (пранаяма)

Просто почивка (пратяхара)

Концентрация (дхарана)
Всеки урок съдържа набор от практики, които развиват и активират темите по-горе.
Изготвил програмата: старши начален учител Цветанка Тонева

За целта те ще се запознаят с различни йога техники, които повишават двигателната култура, хармонизират ума и емоциите. Програмата предлага асана, пранаяма и нада йога занимания, игри. Въведението в света на йога ще стане чрез игрови ситуации, в които са застъпени движение, цвят, звук и форма. Знаем, че в началните години непосредственото въздействие на средата е формиращо за възприятията. В процеса на игра децата ще могат свободно да изследват своите усещания, да ги обогатяват и разширяват. Асаните спомагат физическото укрепване на подрастващите, засилват мускулната им активност, увеличават гъвкавостта на телата им и са предпоставка за добър физически тонус.

Пранаяма техниките освобождават напрежение от ума, увеличават способността на ума да възприема и асимилира информация. Този момент от програмата ще помогне на учениците по-ефективно да се справят с учебните си задължения.
Нада йога се занимава със звука и финото му въздействие на всички нива. Децата ще бъдат поощрявани да изразят гласа си, да експериментират с него. Известно е, че звукът може да въздейства лечебно, да активизира и възстановява биологичната и психична хармония. По време на курса децата ще имат възможност да разгърнат творческия си потенциал, да бъдат преки участници в и наблюдатели на един интересен процес.

Йога за деца цели да подкрепи децата в тяхното физическо, умствено и емоционално развитие.