ДА СЕ СМЕЕМ ЗАЕДНО

4
Добави коментар
artandblog
artandblog

Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА в Габрово предлага на своите почитатели една любопитна фотографска изложба. Тя е част от програмата за отбелязване на обявената от ЮНЕСКО 2010 като Международната година за сближаване на културите.
Още названието на изложбата ДА СЕ СМЕЕМ ЗАЕДНО, А НЕ ЕДИН ДРУГИМУ подсказва, че става дума за диалог чрез изкуство. Диалог, в който ще се включат четирима фотографи от Иран и осем запалени представители на „Бургаско фотографско общество” (БФО).

Изложбата е открита на 24 юни 2010 г. в зала 5 на ДХС и ще може да се види до 31 август 2010г.

Ще се срещнем с фотографските умения на Сейед Али Сейеди, Сейед Хамид Сейеди, Мостафа Никнагш и Гадир Вагари (след съвместните им изложби в ДХС „Хумор във фотографията”през 2006 г и „Смехотерапия”, 2008 г.) И сега по-голяма част от ведрите им произведения са плод на техни срещи с българската действителност, с градовете, природата и хората тук. Винаги е интересно да се видиш отстрани, особено ако другият поглед е дружелюбен! Много справедливо г-н Сейед Али Сейеди признава:
„Да караш хората да се усмихват е истинска отплата в свят, в който имаме нужда от усмивки повече, отколкото в друго историческо време.”

И четиримата автори са членове на фотографския клуб KPIB в Машхад и са много активни участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, раздел „Фотография”, често ни съобщават за свои самостоятелни изложби в Иран или награди от международни фотографски форуми. Ето как гледат на поредното си гостуване в Габрово: „.. надяваме се, че нашите 50 фотографии ще дадат своя, макар и малък, принос към света на усмивките в Международната година за сближаване на културите 2010”.

Българските участници в творческия диалог на Веселия четвъртък на 24 юни признават, че за тях фотографията е много любимо хоби. Тяхното сдружение съществува само от две години, но вече са заявили трайно за себе си чрез изложбите си в Бургас (колективни или на отделни членове) и организираните изцяло от БФО фотографски пленери по морето. Съвсем скоро им предстои участие в Четвъртото биенале „Приятели на морето” (за първи път към националната изложбата за живопис, графика и скулптура ще има и съпътстваща изява – фотоизложба).
Бургазлии са избрали за своя визитка в Габрово петдесетина творби, все неща от света около нас. Смешен или тъжен е този свят, ще го приемем ли също с усмивка или ще извърнем безучастно погледи – всичко това ще стане ясно на откриването на изложбата. Бургаската вечер в Габрово е само начало от бъдещи още по-активни творчески контакти – в национален или международен план.

Източник: Humor House – Габрово

Сподели:

tweet

Tags: ГабровоГадир ВагариДА СЕ СМЕЕМ ЗАЕДНОДом на хумора и сатиратаМостафа НикнагшСейед Али СейедиСейед Хамид СейедиСъбитияФотография