Мостът Такома Нароус „Галопиращата Герти”

6
Добави коментар

Автор: admin 29 юни 2010

На 7 ноември 1940 г. мостът Такома Нароус, едно от най-известните за времето си съоръжения в щата Вашингтон, се срутва. За щастие във водите на едноименната река попадат само два автомобила. Пътниците са успели да слязат, но в една от колите остава самотен кокер-шпаньол, който намира смъртта си.
Мостът Такома Нароус е открит на 1 юли 1940 г. и свързва градовете Такома и Джиг Харбър. С дължината си от 853 метра по това време той е третото по големина съоръжение в САЩ. Четири месеца след построяването му мостът се срутва зрелищно и без човешки жертви.
Събитието е отразено от документалното кино. Цветната лента служи като нагледно средство за демонстрация как при конструкцията на мостовете трябва да се обърне внимание и на статиката, и на динамиката. Липсата на координация в двете направления води до катастрофални последствия, както това се случва със съоръжението край Такома.
Всъщност мостът още след влизането си в експлоатация започва да се поклаща сам, дори без да духа вятър, което прави впечатление на специалистите. Те започват да го наблюдават и скоро стигат до извода, че мостът няма да издържи дълго.
Срутването му не е изненада за експертите.
Въпреки предупрежденията в деня на инцидента на мястото се оказват два автомобила с хора. По чудо те се спасяват в паническо бягство по моста. За съжаление, едното семейство зарязва домашния си любимец в колата и той загива във водите на реката.
На мястото на стария мост е изграден нов, като руините още могат да се видят по брега на реката наоколо.

Мостът Такома Нароус „Галопиращата Герти”5.056