Ракети: Турнир по плажен тенис в София

1
Добави коментар

В събота, 3 юли, в София за първи път ще се проведе турнир по плажен тенис. Това съобщи генералният секретар на БФТенис Георги Дончев. Състезанието ще бъде на плажната зона на стадион „Раковски” Rakovski Beach Arena.

Ще бъдат поканени любители като се прави всичко възможно елитни български тенисисти също да се пробват в „пясъчната” разновидност на спорта. Той се играе на волейболно игрище с размери 18 х 9 м с височина на мрежата от 1.70 до 1.85 м.

Ракетата е специална, плътна, а се играе със спадната тенис топка. Мачовете са само на двойки. Позволен е само един удар на отбор, като целта е топката да не бъде оставяна да падне на пясъка.

В плажния тенис няма авантаж, за да не се проточва играта. Това означа, че при 40:40 геймът се печели от дуета, спечелил следващата точка.

Георги Дончев разказа, че вече са проведени две състезания на плажа – в Балчик и в Слънчев бряг. В скоро време ще се осъществи и първия международен турнир у нас. Федерацията планира в бъдеще да включи в календара си Държавно първенство по плажен тенис.

Иначе в глобален мащаб Европейско първенство по бийч тенис се провежда от 2007 година, има и световни шампионати.