Наредба № 2 за съдебните заседатели – Договори – примерни договори

3
Добави коментар
eemmito
eemmito

    Чл. 3. (1) Общото събрание на съдиите от военно-апелативния съд определя броя на съдебните заседатели за военните съдилища, които трябва да бъдат предложени от командирите на военните поделения.     (2) Разпределението на броя на съдебните заседатели за военните съдилища трябва да е в същото съотношение, в което се намира броят на кадровите военнослужещи в районите на военните съдилища.

    Чл. 4. (1) Председателите на окръжните и апелативните съдилища и председателят на военно-апелативния съд съобщават до 30 септември на последната година от мандата на съдебните заседатели определения брой съдебни заседатели, които трябва да бъдат посочени от общинските съвети и от командирите на военните поделения.     (2) Общинските съвети и командирите на военните поделения могат да направят допълнително предложения за лица, чийто брой не надхвърля с 10 на сто определения им брой.

    Чл. 5. (1) Общинските съвети избират комисии, които изготвят предложения за съдебни заседатели. Всеки съветник може да прави предложения пред комисията. Кандидатите за съдебни заседатели трябва да отговарят на изискванията по чл. 67 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), като най-малко 10 на сто от тях да са с педагогическа квалификация. Комисиите докладват предложенията за съдебни заседатели на общинските съвети.     (2) При обсъждане на предложенията съветниците могат да предлагат и други кандидати за съдебни заседатели, които отговарят на изискванията по чл. 67 ЗСВ.     (3) Съветниците определят с гласуване кандидатите, които ще бъдат предложени за съдебни заседатели в съответния съд. Съветниците имат право да гласуват за не повече от определения по реда на чл. 4 брой кандидати. След гласуването отпадат кандидатите, получили най-малко гласове.     (4) Общинските съвети в срок до 15 ноември на последната година от мандата на съдебните заседатели предлагат на съответните съдилища кандидатите за съдебни заседатели, като прилагат копие от решенията си заедно с документите по чл. 7, ал. 1.

Чл. 6. Командирите на военните поделения в срок до 15 ноември на последната година от мандата на съдебните заседатели предлагат на военно-апелативния съд кандидатите за съдебни заседатели във военните съдилища. Предложените кандидати трябва да отговарят на изискванията по чл. 67 ЗСВ. Към предложенията се прилагат и документите по чл. 7, ал. 1.

    Чл. 7. (1) Предложените кандидати за съдебни заседатели дават на съответните общински съвети и на съответните командири на военни поделения писменото си съгласие и документите, удостоверяващи българското им гражданство, възрастта и педагогическата квалификация, ако притежават такава, както и свидетелство за съдимост, че не са осъждани за умишлено престъпление независимо от реабилитацията.     (2) Кандидатите, които вече са били съдебни заседатели, прилагат към документите по ал. 1 мнение на председателя на съответния съд за работата им.

    Чл. 8. Общите събрания на съдиите от окръжните и апелативните съдилища и на военно-апелативния съд обсъждат представените кандидатури и чрез избор определят съдебните заседатели. Общите събрания се провеждат най-късно до 30 ноември на последната година от мандата на съдебните заседатели.

    Чл. 9. (1) Протоколът от общото събрание на съдиите се подписва от председателя на съответния съд и от съдебния служител, който го е съставил.     (2) Преписи от протоколите на общите събрания се изпращат на председателите на съответните районни, окръжни и военни съдилища, както и на общинските съвети и на командирите на военните поделения в тридневен срок от провеждане на общите събрания.

    Чл. 10. Определените по реда на чл. 8 съдебни заседатели полагат клетва пред общото събрание на съдиите при съответния районен, окръжен и военен съд най-късно до 10 декември на последната година от мандата на съдебните заседатели.

    Чл. 11. (1) Съдебният заседател се освобождава предсрочно на основанията, посочени в чл. 71 ЗСВ.     (2) Съдебният заседател се освобождава предсрочно от съответното общо събрание по предложение на председателя на съда. Предложението за предсрочно освобождаване на съдебен заседател трябва да бъде на разположение на членовете на общото събрание на съдиите три дни преди провеждане на събранието.     (3) Препис от протокола на общото събрание се изпраща на съдебния заседател, на съответния общински съвет или на съответния командир на военно поделение.

Глава трета ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ

    Чл. 12. (1) Съдебните заседатели получават възнаграждение от бюджета на съдебната власт.     (2) Възнаграждението на съдебните заседатели се определя за всеки заседателен ден и се изплаща ежемесечно.

    Чл. 13. Размерът на възнаграждението на съдебните заседатели се равнява на 1/22 на ден от 50 % на основната заплата съответно за районен съдия, за окръжен съдия и за съдия от военен съд.   Глава четвърта ОРГАНИЗАЦИОННИ ВЪПРОСИ

    Чл. 14. (1) Съдебните заседатели влизат в съдебно заседание в представително облекло.     (2) Съдебните заседатели – кадрови военнослужещи, влизат в съдебно заседание в униформа и отличителни знаци.

    Чл. 15. Съдебните заседатели при всеки съд избират на общо събрание съвет на съдебните заседатели.

    Чл. 16. Съветът на съдебните заседатели осъществява връзка със съдебния администратор на съответния съд за организацията на работа на съдебните заседатели и за доброто взаимодействие със съдиите.

    Чл. 17. Съдебният администратор периодично организира повишаване на квалификацията на съдебните заседатели, осигурява служебно помещение, нормативни и други материали във връзка с работата им.

    Чл. 18. Съдебните заседатели при всеки съд приемат на общо събрание вътрешни правила, с които уреждат организацията на работата си и правилата за поведението си.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

    § 1. Тази наредба се издава на основание чл. 75 и чл. 134, ал. 3 от Закона за съдебната власт и е съгласувана с Висшия съдебен съвет.

    § 2. Тази наредба отменя Наредба № 27 от 1994 г. за съдебните заседатели (обн., ДВ, бр. 105 от 1994 г.; изм., бр. 15 от 1995 г., бр. 9 от 2003 г.).