Нова Каледония – Френската перла в Тихия океан (New Caledonia)

12
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Нова Каледония или Канаку, както местните го наричат е един невероятно красив остров, разположен във водите на Тихия океан. Заедно с архипелазите Лоялти и Честърфилд, те образуват отвъдморска територия на Франция. 

За разлика от повечето острови във Пасифика, Нова Каледония е част от древния континент Гондвана. Преди 85 млн години двата остова Нова Каледония и Нова Зеландия се разделили от Австралия, а след това и един от друг. Флората и фауната се състои от праисторическите гори на Гондвана, както и от изключителното разнообразие на уникални ендемични, примитивни видове растения и животни. 

Първият европеец стъпил на острова е Джеймс Кук, който дал и името му Каледония – древното име на Шотландия. Канаките, както се нарича метсното население до днес се стремят да извоюват своята независимост. След провелите се сблъсъци през 80-те години на миналия век, Франция им обещава референдум за независимост, но все още не е изяснено кога ще се проведе той.

Климата там е тропичен и влажен. Средните месечни температури са между 20-27ºС.  

Столицата Нумея е най-космополитния град на острова и служи като голямо пристанище и туристически център. В него изобилстват френските ресторанти, бутиците на различни дизайнери и поради това, града е известен като Париж на Тихия океан. Следват го Пум, Тио и др.

На острова може да се забавлявате по различни начини като имете избор от карането на сърф и гмуркане край кораловите рифове до конната езда или поход в планината.

Гражданите на Европейския съюз, Канада, Сащ, Япония, Австралия и Нова Зеландия не се нуждаят от виза, което улеснява тяхното пътуване до тази дестинация. 

Hobyto.com