Ryanair предлага самолети с места за правостоящи

6
Добави коментар
Boyo
Boyo

събота, 3 юли 2010 г. 14:04 ч.

Щури идеи са хрумнали на мениджмънта на нискоразходната ирландска авиокомпания Ryanair. Компанията обмисля да оформи на борда на самолетите си салон за правостоящи.

Който си е мислил, че нискоразходните авиокомпании вече няма от какво да пестят, греши жестоко. Идеята, което досега циркулираше само като слух, вече е официално потвърдена в официално интервю на създателя и шеф на Ryanair – Майкъл О’Лиъри. По думите му компанията планирала в бъдеще да предлага в задната част на самолетите си места за правостоящи. За кратък полет в рамките на Стария континент билетите за подобно място биха могли да струват до десет франка.

Идеята Ryanair заимствал от китайската авиокомпания Spring Airlines, която обмисля подобни планове още от 2009 г. Според О’Лиъри на всеки десет реда с конвенционални седалки можело да се поберат 15 реда със седалки за провостоящи.

Говорител на превозвача допълва, че вече са проведени консултации с „Боинг“ дали може да пътниците да бъдат пристегнати с колани за нещо като вертикално стоящи шезлонги. Тестове можело да бъдат проведени през 2011г.

Представител на британската агенция за авиационна сигурност обаче коментира, че с подобно решение доста трудно ще бъдат покрити изискванията за безопасност. „В закона е записано, че пасажерите трябва да са седнали и с колани по време на излитането и кацането, както и по време на турболентност. Не знам как господин О’Лиъри ще заобиколи това.“

Освен това анализатори предупреждават, че правенето на бомбастични изявления с невероятни схеми за пестене на разходи е типичен стил за О’Лиъри и авокомпанията за правене на реклама, защото след това нищо такова не се случва на практика.

Това не единствената авангардна идея на мениджърите. На самолетите за полети с продължителност до час можело да бъдат монтирани тоалетни кабини, които ще се ползват срещу монета от един паунд. Така пътниците щели да бъдат стимулирани да ползват тоалетните на летището. Авиокомпанията се погрижи за възмущението от страна на клиентите си и с идеята да облага с допълнителни такси наднормените пътници.