Тайният арабски хороскоп

8
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Арабските хороскопи са няколко. Произходът им е шумерски. Появили са се в северната част на Арабския полуостров, по-точно в древна Месопотамия, по земите между Тигър и Ефрат, в епохата на усилени асгрологически и математически издирвания. Заедно с арабската цивилизация те се разпостранили по целия Средиземноморски басейн и стигнали чак до Мавритания и най-южните предели на Сахара. Променяни от местните условия и темперамента на жителите, те се развили навсякъде по различен начин. Някои разновидности се съхранили в този вид до наши дни, също като традиционните хороскопи. Други изчезнали.

Владяна от арабите до XI век, Сицилия ревниво пазела древните си традиции и упорито се съпротивлявала на нашественика. Затова е странно, че именно по нейните земи са се запазили следи от тези хороскопи. Те са свързани с магията, жива и действена до днес, макар и да се практикува нелегално. Така са стигнали до нас.

От тях не се интересуват образованите среди, а простолюдието и селяните. Малко писмени следи са останали от тези хороскопи и при това са забулени в тайна, а достъпът до тях е почти невъзможен. Ако случайно някой има късмет да ги открие, това не е кой знае каква сполука, защото тълкуването им е изключително трудно. Астрологичният жаргон на Тебит бен Курат, Халиб ибн Жазиб, Жебер, Разиз и на великия Албумасар остава загадка. Единствено онова, което се е предавало от уста на уста през вековете, дава възможност да се възстановят хороскопите. Това става благодарение на врачки и лечители, гадатели и ясновидци, въпреки упоритото им нежелание да говорят и тайнствеността, с която са обградени.

Тези магични методи са извън обществения ред. А всъщност точно това създава ореола на магията.