Основни грижи за розите

73
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Наслаждавайте се на изключително красиви рози с помощта на нашите съвети.

Изберете подходящо място

От особено значение за растенията е мястото, където растат – то трябва да е слънчево, като до него трябва да достига поне 6 часа директна слънчева светлина дневно. Почвата трябва да е богата на органични соли – ако Вашата почва е песъчлива или глинеста, то решение би било да добавите органични соли, преди да засадите розите.

Изберете подходящите сортове

Розите са като хората: всяка си има своята индивидуалност. Това означава, че не трябва да очаквате всички рози да изглеждат еднакво добре. Изберете този сорт, който е най-подходящ за конкретните климатични условия.

Поливане и наторяване

Наторяване

Наторяването на розите ще ги направи изключително привлекателни на вид и ще удължи живота им. Доказани са ползите от редовното използване на тор: той охлажда и овлажнява почвата, което пък означава, че не е необходимо да поливате розите много често. Освен това градинската тор предотвратява растежа на много плевели и помага при разграждането на органичните вещества (слама, стръкове трева, окапалите листа на дърветата), които впоследствие подобряват качествата на почвата.
Най-лесно е да поставите слой тор с дълбочина 3-7 см веднага след засаждането на розата.

Един съвет от нас:
Не натрупвайте градинската тор директно върху основата на розите – оставете около 3-5 см разстояние между нея и стъблото на растението.

Поливайте с мярка

Повечето рози имат нужда от 2-3 см вода веднъж седмично, като това количество може да варира в зависимост от типа почва – розите, засадени върху песъчлива почва, трябва да се поливат повече, а тези върху глинеста почва – по-малко.
Ако разполагате със маркуч за напояване, използвайте него при поливането – чрез него водата прониква директно в основата на розата. Ако сте поставили слой тор и слама около растението, той ще задържа повече влага към корените, предотвратявайки бързото изпарение на водата.
Пръскачките не са много подходящи, защото те разпръскват водата във въздуха. Ако оставяте листата на розите влажни през нощта, има риск те да развият гъбични заболявания. Освен това при пръскачките се губи голямо количество вода, особено в слънчевите и горещите дни, когато водата се изпарява преди да е стигнала до земята.

Подрязване и предпазване от болести

Подрязване на розите

Ранната пролет е най-подходящото време от годината за подрязване на розите. Ако обаче вашите рози цъфтят само веднъж годишно, в началото на лятото, то тогава трябва да ги подрежете веднага след като цъфнат.

Защита от болести

Розите боледуват от редица гъбични заболявания, в това число черни листни петна, плесен и ръжда. Най-добрият начин да предпазите розите си от всичко това е като ги поддържате здрави и силни. Уверете се, че сте им осигурили добри условия и достатъчно хранителни вещества. Премахвайте всички увехнали рози от Вашата градина, защото те могат да разнесат зарази.