БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДОВЕ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА! НЕ НА ТУРСКИТЕ ПРОВОКАЦИИ!

4
Добави коментар

Най-голямата обществена организация у нас – Национално движение „Достойни за България“ – се обявява против поредната провокация, насочена срещу българското национално достойнство и суверенитета на държавата ни. По инициатива на членове на НД „Достойни за България“ в социалната мрежа Facebook беше създадена страницата „БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДОВЕ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА! НЕ НА ТУРСКИТЕ ПРОВОКАЦИИ!“.

През последните дни стана ясно, че 8000 жители на градовете Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково и Смолян ще отговарят на 50 въпроса в анонимна анкета, инициирана от изселническата организация „Бултюрк”, базирана в Истанбул. В анкетата са включени откровено провокативни въпроси, като например – „Искате ли да се възстановят старите турски имена на градове и местности в България?“…

Този пореден скандален случай не е прецедент. Неведнъж турски организации със съмнително финансиране са се опитвали да провокират българската общественост и да нагнетяват етническо напрежение. Издават се географски карти, на които български територии са включени в границите на Турция. Разпространяват се новонаписани учебници по история, цитиращи неверни и манипулативни данни относно етническия състав на българското население. Неотдавна скандално известните братя Юзеирови издигнаха паметник на незнайния турски войн в Славяново и заявиха, че искат връщането на турското име на гр. Търговище. Същите твръдят, че са горди наследници на Османската империя и се обявяват за това България да стане „федеративна република“.

Тези неслучайни акции говорят за възраждане на турските имперски амбиции и апетити към територии, принадлежащи на други суверенни държави и са още едно доказателство за това, че Турция не споделя общи ценности със страните членки на европейското семейство.

Нека нашият остър протест да се приема и като предупреждение към белгийското председателство на Европейския съюз в светлината на обявените от него намерения да продължи преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Подкрепете нашата патриотична кауза, за да привлечем вниманието на отговорните институции и да изискаме от тях да предприемат адекватни действия по този случай!