Как да си изградите лична социална мрежа

4
Добави коментар
CarloGambino
CarloGambino

Създаването на контакти е все едно да си създадеш по-голямо семейство. Започваш връзки с хора, интересуваш се от тях и по този начин се увеличава размерът на познатите ти. И най-вече – създаването на контакти не е някакъв странен социален ритуал, за каквото го мислят много хора. Целта е да се забавлявате!

Ето шест съществени елементи при създаването на контакти, които ще се отразят положително на кариерата и живота ви!
1. Раздавайте се
Когато създавате контакти, давате ли или взимате всичко, което можете“ Раздавайки се, вие въплъщавате духа на сътрудничество, на това да давате без да искате нищо в замяна. В противния случай се опитвате да вземете всичко с цел лична изгода. Но вторият начин не ви помага да изграждате връзки, нито има полза за двете страни. Вселената има чудесна счетоводна система. Давайте на другите и всичко ще ви се върне с времето.
2. Бъдете признателни всеки ден.
Благодарете поне на един човек дневно. Ако му напишете е-мейл, ще имате възможност да сте по-изчерпателни. Често получателите на такива писма си ги пазят и ги препрочитат, когато имат нужда от подобряване на настроението. Можете да покажете благодарност към някого и по телефона или на живо. Просто му кажете колко дълбоко цените същността му и това, което прави за вас. Всеки би бил поласкан при такова откровение и би се почувствал страхотно.
3. Приравнявайте се с другите
Всеки един човек е ценен. Никой не може да отнеме ценността на другия. Всички сме равни. Само защото някой е влиятелен, богат или известен, не означава, че той е по-добър от вас. Винаги смятайте себе си за равни с другите – това ще ви помогне да комуникирате по-удобно и да се сближавате с хората във всеки аспект в живота.
4. Случайно обаждане
Това е забавен начин, когато искате да се свържете с някого, но не знаете с кого. Изберете на случаен принцип някого от контактите ви. След това си припомнете всичко, което харесвате у този човек. Звъннете му да видите как е. Със сигурност ще се изненада и ще му бъде приятно.
5. Изберете си „учител на деня“
Всеки ден си избирайте учител. Това е някой, който ви е научил на нещо или ви е напомнил за нещо важно в живота. „Учителят“ може да е човек, домашен любимец, растение, няма значение. Важното е да осъзнаете, че има много неща, на които да се учите, и че постоянно ви се предлагат ценни уроци.
6. Отбивайте се на случайни срещи и общувайте с хора
Партита, събирания, всякакви видове групи – това са чудесни възможности за създаване и поддържане на контакти, но понякога ще сте уморени, не в настроение или просто ще имате твърде много събития, които да посетите за една вечер (например през летния сезон). В такива моменти трябва да си направите план:
– Определете конкретен времеви интервал за създаването на контакти. След 30 минути направете проверка, за да установите дали трябва да останете повече време.
– Поставете си цел. Определете броя нови връзки, които искате да установите. Запомнете, че целта е да създавате значими връзки, а не просто контакти.
– Оставете интуицията да ви води. Това може да звучи изтъркано, но работи! Застанете до вратата или в ъгъла. Спрете мислите си. Вътрешно поискайте да бъдете заведени до хората, с които бихте желали да завържете контакти. След това започнете да вървите. Ще се изумите кого ще срещнете!
– Осъществете контакт. Винаги ще си паснете с някого на събиране. Когато това стане, задавайте въпроси на човека за него – как е започнал да работи в бранша си, какъв е идеалният потребител според него. Всички обичаме да говорим за себе си и тези въпроси не само ще ви помогнат да завържете контакт с този човек, но и ще ви подскажат как можете да му помогнете.
– Предложете съдействие. Ако можете да му помогнете, надраскайте няколко идеи на задната част на визитката си, обещайте да направите това, което ви е по силите и го изпълнете. Ако сте имали плодотворен разговор и искате да задълбочите връзката, предложете на събеседника си да се срещнете на обяд или кафе. Хората твърдят, че 90% от живота се състои в това да изпъкваш. Глупости. 90% от живота е в това да бъдете постоянни!