Как да изберем работен плот в кухнята

6
Добави коментар
bgreal
bgreal

09 Август, 2007 г. – 18:05, Коментари – 0

От: Sgrada.com

Несъмнено кухнята е едно от помещенията, в което цари творческа атмосфера. Кулинарното изкуство изисква въображение и подходящо настроение, а за него нищо не допринася толкова, колкото приятната обстановка. В случай, че търсите подходящ начин да освежите визията на кулинарния кът и не желаете основна промяна, напълно удачно ще бъде да реновирате работния плот. Това решение ще внесе нови щрихи в излъчването на кухнята, което няма да остане незабелязано. Въпреки, че на пазара се предлагат многобройни варианти на работни повърхности, между които можете да избирате, най-добре е да се ръководите от собствения си вкус, начина на поддръжка и разбира се от бюдежета, с който разполагате. Ето някои от най-разпространените и предпочитани материали.

Работен плот от гранит Гранитът е отличен избор, особено когато няма ограничения относно средствата, които възнамерявате да вложите. Присъствието му ще внесе много елегантност и стил в кухенското пространство. Красотата на камъка допринася към излъчването и на най-модернистичната кухня. Предимствата на този избор е, че издържа на високи температури, материалът е еднороден и се предлага в красиви цветове. Като своеобразен недостатък може да се посочи факта, че гранинът е сравнително скъп материал. Освен това той се нуждае от поддръжка, в която влиза уплътняване и залепване. Друга особеност на гранита е способността му да задържа петна, съществува възможност от счупване или напукване, а и броят на цветовете, между които можете да избирате, е сравнително ограничен. Изкуствен камък Изкуственият камък е съставен от парченца кварц. Произвежда се в много по-богата цветова гама отколкото гранита и притежава непорьозна повърхност, която издържа на надрасквания и петна. В сравнение с истинския камък, неговата поддръжка е изключително лесна и неангажираща. Също така изскуственият камък не се влияе от препарати за почистване и издържа на киселинни съставки. Единственият недостатък е високата цена на този продукт.

Плотове от солидни материали Работните повърхности от подобен тип материали се отличават с изключителна устойчивост на натиск, удари и надраскване. Обикновено този тип повърхности са изработени от авонит, кориан и други подобни материали. Основателна причина да изберете такъв материал за работния плот е факта, че той не задържа петна и независимо от размерите не е необходимо снаждане на отделни части. Освен това вие ще можете да избирате между много цветове и шарки. Като недостатък може да бъде спомената ниската устойчивост на високи температури, заради което не се препоръчва директното поставяне на горещи съдове върху плота от подобен материал. Спада към средния ценови клас. Керамичен плот Керамичните плотове са изключително здрави и лесни за почистване и поддръжка. Ако към това прибавите и приемливата им цена, то със сигурност ще бъдете доволни от този избор. И тъй като той се състои от отделни керамични плочи е лесен за поставяне и всеки по-сръчен домакин може да извърши работата сам. Безспорните му предимства е устойчивостта на високи температури, големия избор на разцветки, повърхности и дизайн. За съжаление на някои места може да се получи напукване на отделните плочи, а и фугите изискват сериозна поддръжка, тъй като с времето по тях остават петна.

Ламинирани плотове Те се изработват от изкуствени материали, които са пресовани и „облечени“ с гладка повърхност, която е практична и удобна. Предлагат се в стандартни размери, от които се изрязва необходимата ви дължина, а краищата се кантират. Ако изберете този вариант, то ще имате голям избор по отношение на цветовете. За съжаление драскотините няма как да бъдат отстранени Плот от натурална дървесина Дървените плотове внасят много топлина и уют в кухненското пространство. Най-често за направата им се използва твърда дървесина като клен и дъб. Избирайки него вие ще се ползвате от удобствата, който той осигурява – гладка повърхност, която периодично може да бъде циклена или тонирана в различни цветове. На всяка цена обаче трябва да внимавате водата и влагата да не го повредят. Евентуалните пукнатини трябва да бъдат своевременно залепени, за да не се разпространят по целия плот.

Плот от закалена стомана Когато се стремите към модернистична визия за своята кухня, много подходящо ще бъде да използвате именно такъв плот. Той е устойчив на различни температури и ще ви служи години наред, но трябва да го пазите от удари, тъй като те могат да образуват вдлъбнатини, които никак не са естетически. Като ценова класа се нарежда сред по-скъпите предложения. Плот от несмлян талк Този материал е с тъмносив цвят и е изключително нежен на допир. Често се среща в класическите едновремешни домове, но също така се използва и в модерния дизайн. При него се налага редовна поддръжка чрез нанасяне на специално олио. За съжаление може да се появят напуквания и потъмняване на повърхността.

Мрамор Заради високата си цена, рядко могат да се видят цели работни плотове изработени от мрамор. За да придадете изискан вид на кухнята си без да се налага да отделяте огромни средства, може да го използвате върху по-малки повърхности- кухненския остров или готварската зона. Мраморът изисква редовна поддръжка, тъй като има склонност за задържане на петна. Това може да се предотврати с използването на специални импрегнанти.