Влиянието на слънцето върху ефекта на лекарствата

13
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 08. Jul, 2010 от екип на Здраве и Красота в Любопитно

В горещите дни лекарствата може да действат по начин, различен от този в хладно време. Затова специалистите препоръчват хората да ограничат престоя си на слънце, ако приемат определени медикаменти.

Това се отнася основно за сулфаниламидите, хормоналните препарати, антибиотиците, химиопрепаратите, пише health.bg.

При децата с хронични заболявания не бива да се намалява дозировката на лекарствата, а да се избягва престоят на слънце.

Учените предполагат, че причината за връзката между високите температури и медикаментите е обилното изпотяване, което променя концентрацията на препаратите в кръвта. Освен това някои лекарства повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина и организмът реагира с болезнени и сърбящи обриви. Ако лекувате цистита си с най-често предписваните за тази цел лекарства, се откажете от плажа.

Жегите са опасни и за пациенти с хронични заболявания. Състоянието им може бързо да се влоши, да се появят главоболие, умора, аритмия, сърдечен пристъп. Особено опасни са високите температури за хора с хипертония или стенокардия.

Лошо понасят горещините и страдащите от затлъстяване или с повишена функция на щитовидната жлеза. А при склонните към хипотония се появява световъртеж, слабост, забавяне на сърдечния ритъм.

Снимка: sxc.hu

Етикети: здраве, лекарства, лято, слънце