Рейши (Линг Ши)

15
Добави коментар
imagination
imagination

Възможно ли е ключът към безсмъртието да се крие в малката гъба Рейши? Истина ли е, че за да я намери, човек трябва да провери над 10 000 дървета? Каква е връзката й със здравето – преувеличена заради редкия й съответно скъп произход или в редките й вещества? Научете днешния научен поглед върху мистерията на „гъбата фантом“.

Какво е Рейши (Reishi, Лингши, Ling zhi, Линг Ши, Линг Чи)?

Рейши (Reishi) или Линг Ши (Ling Zhi са двете най-популярни имена, под които е известна гъбата Ganoderma lucidum и близката й разновидност – Ganoderma tsugae. В Китай я наричат Линг Ши – „гъба на духовната потентност“ или още „гъба на безсмъртието“, а в Япония й казват Рейши или „гъбата фантом“. Гъбата е ядлива и има характерна форма на подкова. Расте по дървета като паразит или се храни с мъртви растения и така облагородява почвата. Причината да напиша статия за нея се крие в непознатите й у нас здравословни ползи, които са залегнали в китайската и японската традиционни медицински практики, а също и в потвърдените й от модерната медицина лечебни свойства. Някои източници посочват, че Линг Ши се използва в китайската народна медицина вече 4000 години.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Рейши?

В тъканите си гъбата Рейши съдържа някои наистина уникални вещества. Пример за това са специфичната група тритерпени наречени ганодерични киселини, които имат молекулна структура, близка до тази на стероидните хормони. В Рейши се съдържат големи коли порции активни полизахариди, ергостерол, кумарин, манитол, лактони, алкалоиди, витамини, минерали и не на последно място, ненаситени мастни киселини. За разлика от повечето гъби, които съдържат средно 90% вода, гъбата Рейши има по-суха структура (75%) и е по-богата на полезни нутриенти. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Рейши?

Освен в ядлива форма, Рейши може да се приема под формата на сухи екстракти, тинктури и др..

Доказани ползи от приема на Рейши:

Хепатопротективен и хепатостимулиращ ефект: Има данни за антитоксично въздействие, което продължителният прием на Рейши оказва върху различни чернодробни токсини, като алкохол, лекарства, натоварващи хепатоцитите и др. Използва се като адаптоген в добавки при профилактика на чернодробното здраве.

Антираков ефект: Потвърден е, но не е ясен механизма, по който се случва въздействието. Установено е, че приема на екстракт от Рейши увеличава производството на вид цитокинини (сигнални молекули), с които белите кръвни телца маркират враждебни тъкани и клетки. Става дума за интерлевкин-2. Освен в лечението на ракови образувания (химиотерапия), Рейши се използва и за предотвратяване на метастазирането след операции и др.

Анти-стрес адаптоген: Не е ясен точният механизъм на анти-стрес въздействие, което гъбата Рейши оказва върху хората, които я приемат, но общият адаптогенен ефект е доказан по редица параметри, индикиращи нивата на стрес.

Подпомага дихателната система: Установено е, че облекчава бронхити, астма, кашлица и различни възпаления на дихателните пътища.

Имуномодулаторен ефект: Изследванията показват, че Рейши въздейства върху имунитета като променя чувствителността към определени бактерии и вируси, ракови тъкани и пр., но това не я прави автоматично подобряваща имунитета, а потенциално подобряваща го.

Предположения и недоказани твърдения:

Имуностимулаторни ползи и имунитет: Народните медицински практики в Япония и Китай придават на гъбата свойства, които стимулират антивирусните, противогъбичните и противовъзпалителните свойства на имунната система, като същевременно облекчват автоимунните заболявания (алергии). Днес модерната западна медицина разследва пъзела на източните практики парче по парче. До тук е установено, че гъбата има общо въздействие по оста: хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези, стимулира производството на хистамин в определени тъкани (ендокринен ефект) и успокоява нервната система.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на Рейши?

Обикновено в традиционната медицина Рейши се взима за продължително време (месеци наред). В малък брой случай са регистрирани някои временни оплаквания: сухота в носните канали, устата и гърлото. По-често кръвотечение от носа, а също и стомашно неспокойство. Всички симптоми са изчезвали след прекратяване приема на Гъбата фантом. 

В комбинация с какво не бива да приемаме Рейши?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. Смята се, че има синергичен ефект върху стесняването на кръвоносните съдове в комбинация с аспирин, Уарфарин и други съдосвиващи лекарства за кръвно. Ако употребявате подобни медикаменти, трябва да консултирате приема на Рейши с кардиолог.

Какви дози е нужна и как се взима?

Обикновено Рейши се приема в сурово състояние в количества между два до шест грама дневно, заедно с други сходни по действие билки и гъби. Ако приемате сух екстракт, препоръчителният прием на опаковката най-често дава доза еквивалентна на количеството й в суров вид.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Освен в самостоятелна формула, Рейши можете да срещнете в комплексни адаптогени, оптимизатори на чернодробното здраве, имуностимулатори и имуномодулатори с билков характер и др.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.