Дебелянов, Вазов, Пенчо Славейков на изпита в Алма матер

3
Добави коментар
velikcden123
velikcden123

„Трагизъм и просветление в поезията на Димчо Дебелянов“ или съпоставка на цитати от произведенията на Иван Вазов „Линее нашто поколение“ и на Пенчо
Славейков „Сърце на сърцата“ са темите, по която пишат 2354 кандидат-студенти на изпита по български език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охривски“.

Асан Топов от гоцеделчевското село Вълкосел изтегли първата задача, Иван Бързаков от София – втората.

С успешно положен изпит по български език и литература може да се кандидатства за 16
специалности.

Препоръчително е кандидатите да спазват обема на работата си от 8 до 10 страници.

Десетки родители са се събрали в очакване на своите деца в двора на „Алма матер“, съобщава репортер на БГНЕС.

Докато някои възприели с радост темата за Дебелянов, повечето имаха отрицателна нагласа към втората задача, която изисква съпоставка на цитати и осмисляне на заложените в тях проблеми.

Цитатите са: „Къде вървим, не мислим твърде, посока няма наший път“ – от „Линее нашто поколение“ на патриарха на българската литература Иван Вазов и „Пустиня е сърце без идеал“, от „Сърце на сърцата“ на Пенчо Славейков.

Времето, с което разполагат кандидат-студентите, за да развият своите изпитни теми е четири часа.

Доцент Бойко Пенчев, зам.-декан на Факултета по славянски филологии и член на изпитната комисия, е на мнение, че кандидат-студентите няма да имат затруднения да се справят с темата за Дебелянов, защото в неговата поезия има общочовешки универсални мотиви.

По втората тема обикновено се изисква самостоятелно мислене на кандидатите при съпоставката на цитати. Това обаче не означава, че текстът трябва да бъде в свободна форма.

„Свободни форми в живота няма, така е и тук“, подчерта зам.-деканът. По негово мнение двата цитата дават възможност за по-широко тълкуване, тъй като в тях е разгледан мотивът за идеала и неговата липса.

„И предварителният кандидатстудентски изпит по български
език и литература и изпитът от редовната сесия през юли показват
относително еднакво процентно отношение на оценките на
кандидатите. „Двойките“ почти винаги са около и над 50 на
сто“, коментира преподавателят.

Той изрази увереност, че
на днешния изпит кандидатите ще постигнат относително добри
резултати.
Изисква се да познават литературните
произведения, да владеят българския език и да могат да
композират текст.

Доц. Пенчев се обяви категорично против въвеждането на тестовете за изпита по български език и литература.

„Тестовете за мен изискват единствено папагалско наизустяване на някакви факти и голи термини без контекст и без ясен замисъл по какъв начин те могат да бъдат употребявани“, заяви доц. Пенчев.

По-късно днес кандидат-студенти и студенти от Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ излизат на протест срещу увеличението на таксите за новата учебна година. Митингът е свикан сдрещу сградата на Министерския съвет.

Повод за недоволството е постановление на Министерски съвет, с което таксите за специалностите „Медицина“ и „Медицинска сестра“ в Алма матер бяха вдигнати на 2713 и 1443 лв. За миналата година те са били съответно 1096 и 664 лв.

Увеличението е било предложено от ръководството на Софийския университет, но след недоволство от страна на студенти и кандидат-студенти до Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) било изпратено друго предложение – таксите да бъдат коригирани съответно на 925 и 720 лв.

За да стане факт промяната, таксите трябва да бъдат прегласувани в Министерски съвет. Записването на първокурсниците обаче започва на 26 юли и новоприетите студенти трябва да платят съответната такса. Дотогава остават две заседания на Министерски съвет, а дори и да бъдат гласувани нови такси, то след това промяната трябва да излезе и в „Държавен вестник“.