Съвети при сухо око

10
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 12. Jul, 2010 от екип на Здраве и Красота в Зрение

Терминът сухо око означава от временен дискомфорт в очите до признак на по-сериозно очно заболяване.

“Симптомите са дразнене, глождене, дискомфорт. Усещане за чуждо тяло в окото, защото е нарушен слъзния филм на окото, който покрива окото и по този начин се получават ерозивни промени в очната роговица, което изисква специално лечение“, обяснява д-р Дида Казакова, офталмолог в Университетска болница Лозенец пред btv.

Причините за усещане на сухота в очите са различни. Продължителната работа с компютър и използването на климатици и вентилатори също увеличават сухотата.

“Окото трябва да мига няколко пъти в минута, за да се създаде този естествен слъзен филм, който защитава и покрива роговицата. Ако се вгледаме втренчени в екрана на компютъра, мигателните движения се забавят и тогава се образуват тези ерозивни плаки, които пречат и създават  дискомфорт и сухота в окото“, разяснява д-р Казакова и съветва също:

“Изкуствените сълзи, трябва да се накапват по-често, за да може да се овлажнява повърхността на роговицата.  Пациентите, които носят контактна корекция – лещи, те са в рисковата група за развитие на “сухо око”. Има изкуствени сълзи, които се накапват през контактната леща. Те не увреждат лещата, а от друга страна създават този слъзен филм, който е така необходим за роговицата на окото. Физиологичният разтвор не може да свърши същата работа – от една страна, да увеличат вискозитета на слъзния филм и от друга страна, да създадат бариера между окото, между роговицата и околната среда“.

Причини за сухо око могат да бъдат възрастови прояви, хормонален дисбаланс или недостиг на витамините В12, В1 и В2 и изисква съответно лечение.

“Това не е така заболяване, което с лека ръка може да се пренебрегне и да се отхвърли. Просто това е заболяване, което трябва да се диагностицира. Младите хора се подлагат да специални диети. Когато липсват някои липидни съставки в храненето, се стига до синдрома на “сухо око” и заболяването “сухо око””, отбелязва лекарката.

Затова при “сухо око” основните  препоръки са освен изкуствени сълзи, добавяне витамини от групата  B и съзнателно мигане и паузи при работа с компютър.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg ви поздравява за настроение с хита на Били Айдъл Eyes Without A Face:

Етикети: здраве, зрение, око, очи, сухо, съвет