Суши Арт

2
Добави коментар
artandblog
artandblog

Вижте подобни статии:

Суши произхожда от югоизточна Азия, където съществувала практиката да се съхранява риба, като се остави да ферментира в ориз. След месеци, рибата се изваждала от ориза и се консумирала, а оризът бил изхвърлян. Първото му споменаване е в един китайски речник от II век. Предполага се, че през VII-VIII век е било пренесено в Япония. През ранните векове суши не е било точно ястие, а технология за консервиране на риба.

Според първите известни рецепти за суши прясно уловената и изчистена риба била поставяна между пластове сол и ориз, след което била притискана с камък и покривана с капак или кърпа. Така рибата ферментирала и след няколко месеца била готова за ядене, а оризът се изхвърлял. Приготвена по този начин, тя можело да се съхранява около година.

В буквалния смисъл суши е специалитет с ориз и пресни морски дарове или зеленчуци. Истинската версия се приготвя от сурови морски продукти – риба тон, сьомга, сепия, октопод, скариди, раци и хайвер. Тайната се крие в алхимията между ориза и оцета, който маринова.

Практиката е установена векове преди да има хладилници, когато суровата риба е била съхранявана като се опаковала в ориз и сол и се затискала с тежък камък. Оризът помагал на ферментацията на рибата и й придавал кисел вкус, като само тя всъщност се е консумирала. С времето, през 15 и 16 век, когато имало недостиг на храна, процесът на ферментация бил съкратен от година на месец, а оризът започнал също да се консумира заедно с рибата. Текст: naskosushi, снимки: zuzafun

Сподели:

tweet

Tags: artsushiАртИзкуствоСуши