Село Искрец – село от градски тип

4
Добави коментар

Село Искрец е едно от най-големите села в Северозападна България. И далеч не само с това бихте го запомнили. Второто по дължина село в Софийска област след Гинци, то съдържа в себе си всичко, от което би имал нужда всеки уморен от градското ежедневие, но все пак държащ на благините на цивилизацията човек.

До преди години в селото активно работеха цехове за чадъри, обувки, вар, фабрика за лимонада и гордостта на региона – болницата за белодробни заболявания, в която наскоро се снима и филм. Феновете на спорта пък се вълнуват от резултатите на местния футболен отбор „Искра“, който е и един от най-старите в България (създаден през 1924).

Истински архитектурен паметник е сградата на училището строена през далечната 1890 г. След пожара през 1995 г. и направения основен ремонт , както отвън така и отвътре, вече наистина си заслужава да се отдели малко време за да се разгледа.

С историята на селото са свързани и житейските истории на някои популярни личности, най-известните сред които са Силви Вартан, Иван Славков и Любослав Пенев.

С течение на времето някогашния блясък на селото постепенно започва да губи яркостта си. Една родолюбива искречанка Мариета Любенова се е заела с нелеката задача да се прбори с тази тенденция. По нейна инициатива е създадено Гражданско сдужение „Искречани“, което вече набира скорост, а членската маса прогресивно расте. Сред инициативите на сдружението са мероприятия по облагородяване на места за отдих и почивка, организиране на срещи и презентации по проблемите на селото, конкурси и др.

Повече за дейността на сдружението можете да научите от групата му във facebook или ако се свържете директно с Мариета. Дори и да не станете член, непременно посетете селото – определено има какво да видите.