Каква е разликата между обикновената газирана вода и содата?

1
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(7 гласа, оценка 4.71 от 5)

Напоследък често се срещаме с такива понятия като „сода” или „газирана вода“. Ако се вгледате в менюто на почти всяко кафе или ресторант, можете да видите: „газирана вода” или „сода”. Каква е разликата между обикновената газирана вода и содата?

Обичайната газирана вода за пиене едва ли е по-различна на вкус от содата. И двете напитки са ефервесцентни и имат приятен вкус. В действителност, обикновената газирана вода е чиста вода с добавка на въглероден диоксид, а содата заедно с въглероден диоксид съдържа и различни добавки. За да се придаде на продукта специален вкус, се добавя киселина и хлебна сода, което може да навреди на здравето. Содата се използва като съставка в различни напитки, като алкохолни коктейли. И двата вида вода са добри за утоляване на жажда. Содата забележимо печели сравнението по вкус. Содата често се „маскира” като натурална минерална вода.

Естествено минералната газирана вода е полезна. Тя се използва за лечение на различни заболявания на бъбреците и стомашно-чревния тракт, запек. Тази вода е с естествен произход. Тя се нарича минерална, защото под земята преминава през различни минерали и поглъща въглероден диоксид по естествен път. Вкусът на тази вода зависи от минералите, през които е преминала. Ако обикновената газирана вода може да има естествен произход, содата е резултат на технологичен процес. За приготвяне на тази напитка трябва да се смесят следните съставки в специална инсталация:

вода;
киселина;
сол;
хранителна сода.

Как газираната вода и содата въздействат на организма?

Ако не разглеждаме естествено газираната минерална вода, а се сравняват само обикновената газирана вода и содата се получава следната картина:

И двете напитки са с високо съдържание на въглероден двуокис.
И двете нямат хранителна стойност;
И двете не съдържат хранителни вещества и витамини, необходими за развитието на организма;
Газираната вода съдържа по-малко бикарбонат на натрия от содата;
И двете отмиват калция от организма, въпреки че содата по-силно допринася за този вреден за костите процес, поради наличието на повече киселина;
Известно е, че всички газирани напитки са вредни за стомашно-чревния тракт;
Съществува мнение, че всяка газирана вода допринася за развитието на целулит.

Заключения:

Установено е, че обикновената газирана вода е по-малко вредна от содата. Но строго погледнато, и в двата случая полза не се наблюдава. Въпреки, че трябва да признаем, че газираната вода е прекрасно средство за утоляване на жаждата и има приятен вкус. В горещо време е особено трудно да се откажем от това удоволствие. Да пие или да не пие, всеки трябва да реши за себе си.