Източна Европа не е онова, което беше

12
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Подобряващата се инфраструктура и отличната кухня привличат все повече туристи към България – твърди Елизабета Егенбергер Пенг, собственик на швейцарската туристическа агенция Геа Турс в интервю за „Нойе Цюрхер Цайтунг“.
Според швейцарката, в Източна Европа като цяло са настъпили значими промени през последните десетилетия: 
„Предимно природозащитници, най-вече от Румъния и България, бяха онези, които в началото потърсиха съдействие от западните специалисти за създаването на един нов, екологически туризъм. Те знаеха какви природни богатства притежават техните страни и искаха да ги съхранят с помощта и на туризма.

Обслужване и инфраструктура куцат
Липсваше обаче необходимата туристическа инфраструктура, която тепърва трябваше да се изгради. Липсваха и въздушни връзки със Запада. Тези две слабости междувременно са преодолени. Днес там има доста добри хотелчета и пансиони, докато държавните хотели не са за препоръчване: обслужването и услугите в тях все още са неудовлетворителни.“

Що се отнася до еко- и културният туризъм, собственичката на Геа Турс твърди, че западните туристи предпочитат страните, в които се практикуват и предлагат подобни алтернативни форми на туризъм : „Тук влизат Румъния и България, но също Полша, Македония и Украйна. Освен това ние държим много на личните контакти с местните хора. Ние например никога не сме предлагали почивка на Черно море, впрочем напоследък и други швейцарски туроператори се оттеглиха от този сегмент.“

Повечето от западните туристи, тръгнали към Източна Европа желаят да опознаят един непознат регион на Европа, като на първо място стоят три неща – природа, култура и кухня – подчертава г-жа Пенг и допълва:

Културният и екотуризъм – с голям потенциал
„Практически всички наши клиенти бяха изненадани от разнообразието на Източна Европа, от културните богатства, девствените пейзажи, от голямото гостоприемство на хората там и от неочаквано добрата кухня. Последното се отнася най-вече за България.

Най-важният западен пазар за източноевропейските курорти си остава Германия, следвана от следвана от Австрия, Франция, Швейцария и Италия – пояснява швейцарката. Англичани се срещат много по-често от американци. Източна Европа е популярна също и сред израелците. Аз лично смятам, че източноевропейският туристически пазар ще продължи да се разраства и в бъдеще. Потенциалът му е огромен.

 По отношение на сигурността на западните туристи, г-жа Пенк казва: „Извън София и Букурещ, където действително съществува дребна престъпност, човек няма защо да се плаши. Дори в Албания, където все още липсва туристическа инфраструктура, не съществува особен риск за личната сигурност.“