Кое е числото на Сатаната?

43
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Кое е числото на Сатаната?

616. Вече повече от 2000 години числото 666 се смята за символ на Антихриста, който ще пристигне да управлява света преди Страшния съд. Това е нещастно число за мнозина, дори в Европейския парламент място номер 666 е назаето.

Символичното число произхожда от ,, Апокалипсис” – последната и най-странна книга на Библията: ,, Да се научи да пресмята числото на Сатаната, защото то това е и числото на човека. Числото е шест по сто, три по двайсет и шест.”Но това е грешка в превода. Новият превод от 2005 г. на най-стария известен екземпляр на Библията дефинитивно определя числото като 616. Един папирус на възраст 1700 години бил намерен в руините на град Оксиринхус в Египет и разчетен от палеографски екип от университета в Бирмингам, ръководен от проф. Дейвид Паркър.

Ако е вярно новото число, това няма да зарадва тези, които са изхарчили цяло състояния, за да избягват старото. През 2003 г. магистрала 666 в САЩ, известна като ,, Магистралата на Сатаната” била прекръстена на магистрала 491. Още по-лошо е положението с транспортния отдел  на Морковското кметство. През 1999 г. те сменили номера на автобусен маршрут 666. Направили го … 616!Противоречието започва още от 2в. След Хр. Един вариант на Библията, показващ числото на Сатаната като 616, бил отхвърлен от Свети Ириней Лионски като ,,погрешен и лъжлив” . Фридрих Енгелс анализира Библията в своя трактат ,, За религията” от 1883г. Той също изчислява числото като 616, а не 666.

,, Апокалипсис” – последната книга на Новия Завет, всъщност е написана първа и е пълна с числови загадки. Всяка от 22-те букви на еврейската азбука има съответен номер, така че числата могат да се четат и като думи.И Паркър, и Енгелс са съгласни, че ,, Книгата за Апоклипсиса” е политически, антиримски трактат, кодиран нумерологично, за да се завоалира истинското му съдържание. Числото на Сатаната се отнася за Калигула или Нерон, омразните гонители на ранните християни, а не за  някакъв въображаем дявол.

Накрая да отбележим, че сборът от всички числа на рулетката е точно 666.