Ел Тахин и Пирамидата на нишите – тема за Мексико – Idi.bg

70
Добави коментар
tao
tao

Ел Тахин е археологически обект в мексиканския щат Веракрус, който датира от доколумбовата епоха. В превод от тотонакски език Тахин означава град (или място) на гръмотевиците. Именно тук някога се е намирал един от най-големите градове на класическата ера на Мезоамерика. Първите сгради са построени още през І век, докато разцветът на града е между VІ и ХІІІ век. Именно тогава там са построени множество храмове, замъци, бални зали и пирамиди.

От времето на разрушаването на града през 1230 г. до края на 18 век европейците не са и подозирали за съществуването му. Едва през 1875 г. правителствен изследовател случайно открива т.нар. пирамида с нишите. През 1992 г. градът е удостоен със званието Обект на световното наследство заради историческата си важност и необикновената архитектура. Най-важната отлика на архитектурата от обичайните за останалите части на Мексико образци е активното използване на декоративни ниши и циментови елементи с нестандартна форма. Пирамидата на нишите е най-известната забележителност на града. Почти толкова популярни са и архитектурната група Аройо, Северната и Южната бална зала, както и дворците Тахин Чико. От седемдесетте години на ХХ век Ел Тахин е най-популярният сред туристите археологически обект в цял Веракрус. Всяка година през март там се провежда фестивалът Камбре Тахин.

Пирамидата на нишите е известна с редица различни имена – Ел Тахин, Пирамидата Папантла, Храмът на нишите. Тя привлича вниманието с необичайния си дизайн и изключително запазения си вид – въпреки че е построена преди над хиляда години, тя и до днес изглежда като нова. В пирамидата са открити немалко изключително красиви скулптури, като за съжаление голяма част от тях не са издържали въздействието на времето.

Пирамидата е построена от прецизно издялани и украсени с орнаменти плочи, най-голямата от които тежи около осем тона. Каменните плочи се напасват с изключителна прецизност. След края на строителството те са били покрити с мазилка, а върху нея са били нанесени слоеве с цветове. Известно е, че пирамидата първоначално е била украсена с тъмно червен цвят с черни орнаменти. В оригиналната конструкция е имало 365 ниши – колкото е и броят на дните по слънчевия календар. На върха на пирамидата са разположени плочи с формата на гротескни змиевидни същества.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1826 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност