Класация на десетте най-добри градове за живеене в света

3
Добави коментар
nikoletta
nikoletta

Тази година класацията за най-добър град за живеене на списание „Monocle” бе шеметно завладяна от Мюнхен. Веднага след германския град, на второ и трето място се нареждат европейските градове Копенхаген и Цюрих.

Предлагаме ви Топ 10 на най-добрите градове за живеене в света, определени от списанието по икономически, социални и културни критерии:

1. Мюнхен – германският град заслужено заема челната позиция в класацията на най-добрите градове за живеене на планетата. Мюнхен се отличава с висок жизнен стандарт, отлична инфраструктура и транспортни връзки. През последните години градът все повече отделя внимание на екологичната политика.

2. Копенхаген – датската столица, която е несъмнено един от най-красивите европейски градове, смайва с великолепна архитектура, висок жизнен стандарт и невероятни културни забележителности. През 2008 г. Копенхаген оглави класацията за най-добър град за живеене на планетата.

3. Цюрих – е модерен, чист и безупречно подреден. Силата, която изтрелва швейцарския град  сред най-добрите  места за живеене се крие в предприемаческият дух и иновативните бизнес идеи.

4. Токио – японската столица е сред най-динамичните мегаполиси в света. Стъклени кули и нечувани космически технологии – всеки, озовал се в многомилионния метрополис, се озовава за миг в бъдещето. Освен, че се нарежда на четвърто място сред най-добрите градове за живеене, Токио заема и една от челните позиции в класацията за най-скъпи градове на планетата.

5. Хелзинки – завладява с прелестна архитектура и богат културен живот. Градът е най-големият икономически и финансов център във Финландия. През 2012 г. Хелзинки ще бъде Световната столица на дизайна.

6. Стокхолм – тази година шветският град бе избран за първата Зелена столица в ЕС. Стокхолм заслужено спечели тази пристижна титла, благодарение на развитата си екологична политика спрямо градските части и зелените площи.

7. Париж – той е обаятелен, красив и романтичен. Париж опиянява, пленява и взема частица от сърцето на всеки. Наричат го градът на любовта и виното, заради безбройните романтични кътчета и изобилието от типично френски ресторанти и кафенета. Тук се намират едни от най-удивителните културни забележителности в света, а навсякъде във въздуха витае ароматът на сладката любов.

8. Виена – е безспорно един от най-величествените градове в Европа. Австрийската столица е културно средище на страната. Градът е чист и подреден, с безупречни комуникации и отлична инфраструктура.

9. Мелбърн – е сред най-забележителните мегаполиси в света. Цели три последователни пъти, през 2002 г., 2003 г. и 2004 г., австралийският град е оглавявал класацията за най-добър град за живеене в света.

10. Мадрид – въпреки финансовата криза в страната, испанската столица успява да запази високия си жизнен стандарт и съвсем заслужено да се класира в Топ 10 на най-добрите градове за живеене на планетата.